Svet
6 ogledov

Kdo se zavzema za kaj?

Clintonova ali Obama bosta morala na koncu prepričati še superdelegate. Žurnal24 main
Umik vojakov iz Iraka, hipotekarna kriza, odnos do zdravstvenega varstva, splava in istospolnih porok je le nekaj od vprašanj, na katere morajo odgovoriti kandidati.
 

Hillary Clinton

- splošno zdravstveno zavarovanje za vse
- vnovična davčna obremenitev za najpremožnejše
- znižanje davkov za najrevnejše
- ratifikacija kjotskega protokola in vlaganje v obnovljive vire energije
- umik ameriških vojakov iz Iraka

Filozofija vodilnih republikanskih kandidatov Johna McCaina , Mitta Romneya in Mikea Huckabeeja je enostavna: potrebno je povečati konkurenčnost z znatno nižjimi davki za korporacije, varčnostjo države, manjšo porabo denarja za civilne namene in več za vojaške. Zagovarjajo odločen boj proti terorizmu, ohranitev vojaških sil v Iraku in pozorno obravnavo Irana. Ob tem je zanje pomembno še nasprotovanje porokam med homoseksualci, splavu in omejitvam glede posedovanja orožja.
Na drugi strani so demokrati z Barackom Obamo in Hillary Clinton , odločnima zagovornikoma čimprejšnjega umika vojske iz Iraka. Demokrati so si enotni, da mora država priskočiti na pomoč lastnikom stanovanj, ki ne zmorejo odplačevati hipotekarnih kreditov, da je potrebno znižanje davkov za " revnejše ", zavzemajo se za finančno pomoč za študij, uvedbo splošnega zdravstvenega varstva in spremenjeno zunanjo politiko Združenih držav.

 

Barack Obama

- dinamičen svobodni trg
- zdravstveno zavarovanje za otroke
- znižanje davkov za najrevnejše
- manj ostra imigracijska politika
- umik vojakov iz iraka v 16 mesecih
- energetska neodvisnost ZDA

Umik vojske iz Iraka
Večinoma vsi republikanski kandidati trdijo, da je bila odločitev za vojno v Iraku pravilna. Poudarjajo, da je treba vztrajati do končne zmage in nasprotujejo časovnemu načrtu umika ameriške vojske. Nekdanji guverner Massachusettsa Romney poudarja, da bi vsi demokrati na čelu s Clintonovo najraje pobegnili iz Iraka ne glede na posledice, senator iz Arizone McCain pa, da bi " zmago prepustili teroristom Al Kaide" . Od njiju se razlikuje le "disidentski" Ron Paul , ki trdi, da je bilo vojaško posredovanje napaka.
Clintonova je za razliko od Obame, ki poudarja, da je že od samega začetka nasprotoval vojaškemu posredovanju, v senatu glasovala za vojno, zdaj pa se zavzema za umik večine ameriških vojakov iz Iraka do leta 2013.


Mitt Romney, John McCain, Rudy Giuliani (odstopil), Ron Paul in Mike Huckabee (od leve proti desni).
© AFP

 
Posredovanje v Iranu ni izključeno
Tako glavni republikanski kot demokratski kandidati se zavzemajo za diplomatsko akcijo in gospodarske sankcije Iranu, nobeden pa tudi ne izključuje vojaškega posredovanja ob odobritvi kongresa. Medtem ko Clintonova izključuje možnost, da bi se sestala z iranskim predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom, Obama srečanja z iranskim političnim vrhom ne izključuje. Romney bi iranskega predsednika postavil pred sodišče za vojne zločine.

 

John McCain

- omejitev javne porabe
- nizki davki za korporacije
- energetska neodvisnost
- strožji imigracijski predpisi
- vztrajanje v Iraku

Gospodarska vprašanja
Američane letos skrbi gospodarstvo zaradi naraščanja cen nafte, stanovanjske in kreditne krize, padanja vrednosti dolarja, naraščanja brezposelnosti ter grožnje z inflacijo in recesijo.
Giuliani, Romney in McCain so prepričani, da bodo nizki davki za korporacije in nizka proračunska poraba pozdravili vse gospodarske težave. Nekoliko svojo pot je ubral Mike Huckabee, ki včasih omeni, da je potrebno pri gospodarski politiki misliti tudi na reveže. Davek na dohodek bi nadomestil z davki na porabo.
 

Mitt Romney

- manjša davčna obremenitev za sredni sloj
- omejitev javne porabe
- uporaba alternativnih virov energije
- priprava na tržno tekmo z Azijo
- proti umiku časovnemu načrtu umika vojske iz vojske iz Iraka

Obama pravi, da se republikanci, ki so krepko povečali primanjkljaj in javni dolg, nimajo kaj hvaliti s fiskalno odgovornostjo, Clintonova pa poudarja, da je samo nižanje davkov premalo za okrepitev gospodarstva. „ Samo z nižjimi davki ne bomo dosegli izboljšanja položaja srednjega razreda. To ni zdravilo za vse, kar razjeda ameriško ekonomijo ,“ je prepričana. Oba se zavzemata za zmanjšanje davkov za revnejše, torej tiste ki zaslužijo manj kot dvesto tisoč dolarjev na leto, in vnovično davčno obremenitev najpremožnejših.

Zdravstveno zavarovanje
McCain se je norčeval iz Romneyja, da je naredil hudo napako, ko je leta 2006 kot guverner podpisal zakon o splošnem zdravstvenem zavarovanju v Massachusettsu. Za ameriške republikance je splošno zdravstveno zavarovanje hud greh, dokler ga sami ne potrebujejo, ko jim zmanjka denarja.
Clintonova, ki je že kot prva dama pripravljala zdravstveno reformo v začetku devetdesetih, zagovarja univerzalno zdravstveno zavarovanje za vse. Obamov se zavzema za zdravstveno zavarovanje za vse otroke in mlade do 25. leta, medtem ko naj odrasli k temu ne bi bili zavezani.

 

Mike Huckabee

- omejitev javne porabe
- nižji davki za korporacije
- vztrajanje v Iraku
- izboljšanje položaja najrevnejših
- enotni 23 prometni davek na vse, razen izobraževanje
- nižji davek na delovno silo
- izgon ilegalnih imigrantov

Splav in istospolne poroke
Medtem ko stojijo demokrati in republikanci pri vprašanju splava na nasprotnih bregovih - prvi pravico do splava podpirajo, drugi so proti, se v stališčih glede poroke istospolnih partnerjev ne razlikujejo tako očitno. Republikanski kandidati so absolutno proti porokam istospolnih partnerjev, Obama in Clintonova jim prav tako nasprotujeta, le da v milejšem tonu. Obama poudarja, da je za pravice istospolnih, Clintonova pa, da nima nič proti registraciji skupnosti istospolnih partnerjev.

Imigranti in zid na mehiški meji
Tema vsakega soočenja je tudi vprašanje ilegalnih migrantov in varovanje dva tisoč kilometrov dolge meje z Mehiko. Nelegalni priseljenci ponavadi dobijo zaposlitev na slabo plačanih delovnih mestih v gostinstvu, gradbeništvu in kmetijstvu, mnogi delajo brez pogodb in brez minimalnega zavarovanja, ker so v državi nezakonito pa jih delodajalci zlahka izkoriščajo. Obama in Clintonova se zavzemata za legalizacijo ilegalnih migrantov (učenje angleščine in plačevanje davkov), za kaznovanje delodajalcev, ki zaposlujejo ilegalne delavce in podpirata gradnjo zidu vzdolž mehiške meje. Romney in Huckabee odločno nasprotujeta legalizaciji migrantov, Huckabee bi jim dal 120 dni časa, da se vrnejo v svojo domovino in od tam zaprosijo za ponoven vstop v državo. Odločno zagovarjajo izgon tistih priseljencev, ki so jih zalotili pri prekrških. McCain za razliko od njiju zagovarja legalizacijo nezakonitih priseljencev, če bi se naučili angleščine in plačali kazen. Podpira tudi gradnjo zidu.

Odnos do okolja
Vodilna demokratska kandidata Hillary Clinton in Barack Obama sta naklonjena pobudam za energetsko revolucijo, ki bi dajala prednost okolju prijaznejšim virom energije in podpirata zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov v ozračje za 80 odstotkov do leta 2050 glede na emisije iz leta 1990. Republikanci se zavzemajo za globalen ekološki načrt, ki bi vključeval ves svet. " Ne moremo se zavezati k zmanjševanju emisij toplogrednih plinov, dokler tega ne naredijo tudi države v razvoju, " je odločen Romney.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.