Svet
7691 ogledov

Ker so uvedli davek, prihajajo nove ugodnosti

Denarnica, denar, kovanci, evro Žurnal24 main
Med drugim bodo mesečnih spodbud deležni vojaki, študentom pa se bodo zvišale štipendije.

Savdska Arabija je z novim letom uvedla davek na dodano vrednost (DDV), posledice te reforme gospodarstva, ki se je je zaradi padca cen nafte lotila država, pa bodo blažili s številnimi ugodnostmi za prebivalce. Večina Savdijcev je zaposlena v javni upravi in storitvah, podobno kot to velja za ostale z nafto bogate zalivske države, in so navajeni uživati v radodarnem sistemu socialnega varstva. Po zlomu naftnega trga leta 2014 pa je Savdska Arabija napovedala uvedbo DDV.

DDV v višini pet odstotkov se po novem obračunava na večji del blaga in storitev, kot so hrana, pijača, oblačila, elektronika, pogonska goriva, prenočitve, nepremičnine ter oskrba z vodo in elektriko. Za javno šolstvo, javni prevoz in javne zdravstvene storitve kot tudi za finančne storitve za zdaj davek še ne velja.

Mesečni dodatki za prebivalce

Davek je v veljavo stopil z novim letom, savdski kralj Salman pa je nato v petek podpisal dekret, s katerim je predpisal mesečne dodatke za zaposlene v vojski in javne uslužbence v višini 1000 rialov (222 evrov). Kot še poroča AFP, bodo v Savdski Arabiji tudi dvignili štipendije študentom, in sicer za deset odstotkov.

V skladu s petkovim dekretom bodo vojaki na meji z Jemnom, ki se bojujejo s šiitskimi uporniki, dobili bonuse v vrednosti 5000 rialov (1108 evrov), prav tako bo država prebivalcem sofinancirala do 850.000 rialov (18.839 evrov) davka pri nakupu prvega doma. Prihodki bodo medtem še naprej neobdavčeni.

Uvedba davkov sicer ni edini ukrep, s katerim želi Rijad nadomestiti izpad prihodkov iz naslova prodaje črnega zlata. Med drugim se nameravajo v kraljevini intenzivno lotiti trga dela in spodbujati zaposlovanje. Stopnja brezposelnosti je bila namreč lani po podatkih Mednarodne organizacije za delo v starostni skupini 15-24 let 32,6-odstotna.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.