Svet
46 ogledov

Kerum ni prišel niti v drugi krog

Željko Kerum, Fani Horvat Pixsell/Ivana Ivanović
Izidi vzporednih volitev na lokalnih volitvah v štirih največjih hrvaških mestih, Zagrebu, Splitu, Osijeku in Reki kažejo, da bodo župane verjetno dobili šele v drugem krogu. Le v Splitu v drugem krogu ne bo dosedanjega župana, najbližji zmagi v prvem krogu pa je Vojko Obersnel (SDP) na Reki.

V Zagrebu se bosta, kot kaže, v drugem krogu pomerila dosedanji župan in neodvisni kandidat Milan Bandić ter kandidat SDP in hrvaški minister za zdravje Veljko Ostojić. Kot je Hrvaška televizija (HTV) objavila na podlagi vzporednih volitev, je Bandić dobil dobrih 44 odstotkov glasov, Ostojić pa 25 odstotkov. Kandidatka HDZ Margareta Mađarić je dobila slabih sedem odstotkov glasov. Koalicija na čelu s SDP ima sicer dobrih 26 odstotkov glasov za kandidate za mestno skupščino, sledi Bandićev seznam s 25 odstotki ter HDZ s slabimi 16 odstotki.

Medtem je splitski župan Željko Kerum že čestital tekmecema, Ivu Baldasarju iz SDP in Vjekoslavu Ivaniševiću, ki sta glede na vzporedne volitve v prvem krogu dobila največ glasov. Baldasar je dobil več kot 30 odstotkov, Ivanišević pa dobrih 22 odstotkov. Keruma je podprlo 16 odstotkov. Pri volitvah v splitsko mestno skupščino vzporedne volitve prednost kažejo HDZ, ki naj bi ji pripadlo dobrih 23 odstotkov glasov. Sledi SDP z 21 ter Kerumova Hrvaška državljanska stranka (HGS) in volilni seznam Ivana Grubišića, ki imata dobrih 11 odstotkov.

Kako je Kerum ponorel zaradi anket pred volitvami, nepravilnih rezultatov, novinarjev in še česa, si poglejte v videu  NA TEJ POVEZAVI.

V Rijeki ostaja v sedlu Obersnel

Najbolj prepričljivo prednost v prvem krogu je dobil reški župan iz vrst SDP Vojko Obersnel, ki mu je po rezultatih vzporednih volitev zaupanje izrazilo slabih 49 odstotkov volivcev, kar je za dobrih 33 odstotkov več, kot je dobil kandidat koalicije na čelu s HDZ, Hrvoje Burić. Podobno prednost ima SDP pred HDZ, ko gre za mestno skupščino.

V Osijeku je zmagovalec prvega kroga dosedanji župan iz vrst Hrvaške demokratske zveze Slavonije in Baranje (HDSSB) Krešimir Bubalo z dobrimi 36 odstotki glasov. S slabimi 29 odstotki sledi neodvisni kandidat Ivica Vrkić, ki ga podpirajo SDP in njihova levosredinska koalicija. Pri volitvah v mestno skupščino ima HDSSB 32 odstotkov, SDP 20 in HDZ slabih 14 odstotkov.

Skušali kupiti glasove za 200 kun

Vzporedne volitve v štirih največjih hrvaških mestih je agencija Ipsos Puls izvedla na vzorcu med 3000 in 4000 volivci na 45, 50 ali 60 voliščih; možnost statistične napake je štiri odstotke. Državna volilna komisija bo prve delne in neuradne izide objavila okrog 21. ure. Po podatkih Državne volilne komisije je do 16. ure na volišča prišlo slabih 33 odstotkov volivk in volivcev, kar je 12.000 volivcev več, kot jih je do te ure volilo leta 2009.

Sicer so državljani prijavili vrsto kršitev volilnih pravil nevladni organizaciji Državljani organizirano spremljajo volitve (Gong). Med drugim so volivcem ponujali med 200 in 400 kunami (med 40 in 60 evrov) za glasove v več mestih in jih prek telefonskih klicev, sporočil po mobilnem telefonu ali na voliščih nagovarjali, za koga naj glasujejo.

Po prešteti dobri tretjini glasov ima HDZ s svojimi koalicijskimi partnerji največ vodilnih ljudi v prvem krogu na volitvah za predsednike županij. Kot še kažejo prvi neuradni izidi je bila današnja udeležba 46-odstotna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.