Svet
16 ogledov

Kitajci nezadovoljni z ameriškim vmešavanjem

john kerry xi jinping zda kitajska EPA
Ameriški državni sekretar John Kerry se danes mudi v Pekingu, kjer skuša kitajske voditelje prepričati, da posredujejo za umiritev napetosti na Korejskem polotoku.

Ob srečanju z Johnom Kerryjem je kitajski zunanji minister Wang Yi pozval k jedrski razorožitvi Korejskega polotoka, miru in dialoguAmeriški državni sekretar Kerry se je srečal tudi s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom in opozoril, da je položaj na Korejskem polotoku na kritični stopnji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Gre za kritičen trenutek s številnimi zalo zahtevnimi izzivi," je Kerry dejal Xiju. "Položaj na Korejskem polotoku, izzivi v Iranu in jedrsko orožje, Sirija in Bližnji vzhod ter gospodarstva po vsem svetu, ki rabijo nov zagon."

Odnosi med ZDA in Kitajsko, največjima gospodarstvoma na svetu, so napeti na več diplomatskih frontah, vključno s Sirijo in Iranom ter mednarodno trgovino. Ob začetku srečanja Xi ni omenil Koreje, je pa dejal, da je odnos med Kitajsko in ZDA dosegel "novo zgodovinsko fazo, ki se je začela dobro".

Vendarle ne tako spravljivo

Vendar pa je kitajska državna tiskovna agencija Xinhua v komentarju, objavljenem malo pozneje, zapisala, da bi ameriško strateško teženje k Aziji lahko rodilo nezaupanje. Washington bi "moral pomagati iskati razumne in izvedljive rešitve za regionalna vprašanja".

"Med obtoževanjem Pjongjanga, da nespametno izziva in ne upošteva mednarodnih želja, je Washington sam tudi podpihoval požar," je še zapisala Xinhua, sklicujoč se na stopnjevanje ameriške vojaške pomoči Južni Koreji.

Kerry se je v Pekingu sešel tudi s kitajskim premierom Li KeqiangomKitajska, ki je glavna zaveznica Severne Koreje že od korejske vojne (1950-1953), bi lahko imela močan vpliv na to izolirano komunistično državo. Po ocenah ameriškega Sveta za zunanje odnose, naj bi Kitajska Severni Koreji zagotavljala kar 90 odstotkov uvožene energije, 80 odstotkov blaga za široko porabo in kar 45 odstotkov hrane, še poroča AFP.

Kitajci nočejo beguncev

Analitiki opozarjajo, da Kitajska ne želi premočno pritisniti na sosedo, saj bi to lahko destabiliziralo državo, Kitajsko pa bi preplavili lačni severnokorejski begunci. To bi lahko vodilo tudi k združitvi obeh Korej, nova država pa bi bila zaveznica ZDA.

Kerry je pred obiskom Kitajske obiskal Južno Korejo. V Seulu je v petek poudaril, da mednarodna skupnost ne bo sprejela Severne Koreje kot jedrske sile in da bodo ZDA branile svoje azijske zaveznice v primeru napada. Pogajati so se pripravljeni, a le če se Severna Koreja odpove jedrskemu programu, je dodal.

Na Korejskem polotoku se vojaška napetost stopnjuje, odkar je Severna Koreja decembra opravila poskusno izstrelitev in februarja opravila jedrski poskus. Kerry bo svojo štiridnevno turnejo po Aziji zaključil na Japonskem.

Komentarjev 1
  • izRODEk 15:43 13.april 2013.

    Združene teroristične države netijo vojne po vsem svetu - to počno, to je njihova dejavnost. So kolonizatorji, so zlo, ki bi ga moral ves svet obsoditi in se od njih distancirati.Severna Koreja je zgolj žrtev ameriškega vmešavanja. Severna Koreja ...prikaži več po mojem mnenju nima interesov metati jedrske bombe po svetu. To so le grožnje zaradi ogrožanja s strani amerov.