Svet
4083 ogledov

Resno opozorilo pred novo hladno vojno

Li Qiang Epa Li Qiang.
Svarilo iz ene najvplivnejših držav na svetu.

Kitajski premier Li Qiang je danes na vrhu Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) v Indoneziji dejal, da se morajo svetovne sile zoperstaviti možnosti za izbruh nove hladne vojne. Peking je že večkrat izrazil skrb zaradi krepitve zavezništev kitajskih sosed z ZDA, medtem ko v jugovzhodni Aziji v luči različnih vprašanj naraščajo napetosti.

"Med državami lahko pride do nesoglasij in sporov zaradi napačnih predstav, različnih interesov ali zunanjih posegov. Da bi ohranili svoje razlike pod nadzorom, je zdaj bistveno, da nasprotujemo izbiranju strani, blokovski konfrontaciji in novi hladni vojni," je kitajski premier Li danes dejal ob začetku vrha formata Asean plus tri v Džakarti.

Združenje Asean sestavljajo trenutno predsedujoča Indonezija, Malezija, Filipini, Tajska, Kambodža, Brunej, Vietnam, Mjanmar in Laos. Na današnjem srečanju formata Asean plus tri poleg Kitajske sodelujeta tudi Japonska in Južna Koreja.

ASEAN 2023 Indonezija | Avtor: Epa Epa

Poleg tega bo v četrtek v Džakarti potekal vzhodnoazijski vrh razširjenega formata, na katerem bo sodelovalo 18 držav, med drugim tudi Avstralija, Indija, Rusija, ZDA in Kanada. Pričakuje se, da bodo na dnevnem redu predvsem širša geopolitična vprašanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajski premier Li v Džakarti nadomešča predsednika Xi Jinpinga, namesto predsednika ZDA Joeja Bidna se bo vrha v četrtek udeležila podpredsednica Kamala Harris, v imenu Rusije pa se bo srečanj v Džakarti udeležil zunanji minister Sergej Lavrov. Japonsko in Južno Korejo medtem tako danes kot v četrtek zastopata premier Fumio Kishida in predsednik Yoon Suk-yeol.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Kmodri 19:46 08.september 2023.

    Ekonomsko Kitajska stagnira! Jeba jo starajoče prebivalstvo zaradi politike enega otroka!

  • Kmodri 00:54 08.september 2023.

    Kitajci so gospodarsko odvisni od EU! Če ni EU ni Kitajskem

  • Kmodri 10:58 07.september 2023.

    Hladno vojno bo zamujala Kitajska. Pa še tej gre Emonsko slabo!! Če ne bi trgovala z EU bi že bankrotirala!,