Svet
3602 ogledov

Rusi uničili prvega. In to po skoraj tridesetih letih!

Challenger 2 Ukrajina Robotine Facebook Uničen Challenger 2.
Na bojišču v Ukrajini je bil uničen doslej nedotakljiv zahodni tank.

Ukrajinska protiofenziva se vleče že več tednov, večjih uspehov zaenkrat ni prinesla. V zadnjih dneh so Ukrajinci zavzeli nekaj ozemlja v okolici Bahmuta ter na južni fronti na območju Zaporožja, v bližini mest Novodanilivka in Novoprokopivka.

Že pred dnevi je Kijev sporočil, da so njegove sile zavzele strateško pomembno vas Robotine v bližini polotoka Krim. In prav od tam je prišel posnetek, ki je vzbudil precej pozornosti. 

V bojih za omenjeno vas je bil namreč uničen britanski tank v službi ukrajinske vojske - Challenger 2. To se je zgodilo prvič v skoraj tridesetih letih, odkar je omenjeno vozilo razporejeno na različnih kriznih žariščih, poroča Guardian.

Na začetku posnetka, ki ga je posnel potnik v enem od v boju sodelujočih avtomobilov, je viden Challenger 2 s svojo prepoznavno cevjo, ovit v gost siv dim. 

Tank naj bi v ponedeljek zapeljal na rusko mino. Ta je uničila enega od rezervoarjev za gorivo v zadnjem delu oklepnika in ga imobilizirala. Posadka je nato zapustila tank, slednjega je dokončno uničil dron tipa Lanset, poroča Guardian.

Guardian, ki se sklicuje na vojaške analitike, dodaja, da doslej na bojišču ni bil uničen še noben tank tega tipa. Challenger 2 je sicer na različnih koncih sveta, kjer so prisotne britanske enote, razporejen od leta 1994.

Podarili so jih 14

Velika Britanija je Ukrajini podarila 14 tovrstnih vozil, njihova uporaba na ukrajinsko-ruskih frontnih linijah pa ni natančno poznana. Otočani imajo sicer na zalogi še več kot 200 takšnih tankov, od tega jih je več kot 150 pripravljenih za operacije, je navedel Guardian.

Britansko obrambno ministrstvo ni zanikalo navedb o uničenju tanka in tako posredno potrdilo poročila o klavrnem koncu zelo zmogljivega oklepnika.

Posadko Challengerja 2 sestavljajo štiri osebe. Strelivo ima, za razliko od ruskih tankov, shranjeno v ločenih predelih vozila, da bi lažje preživel direkten zadetek tankovskega ali protitankovskega izstrelka.

Od začetka protiofenzive junija naj bi ukrajinske sile ponovno zavzele približno 250 kvadratnih kilometrov ozemlja, ki ga je pred tem med invazijo na Ukrajino pred 18 meseci zasedla Rusija. Vključno s Krimom, ki si ga je Moskva priključila leta 2014, Rusija še vedno zaseda okoli 100.000 kvadratnih kilometrov ukrajinskega ozemlja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • 515b8e52bfc9c974c8421f6b74ddc80d98b3412a 19:48 06.september 2023.

    Pol leta se tolcejo okoli male vasi, sledi bombadiranje Moskve, izkrcanje na Krim, preboj fronte. Po vsem tem, kar pisejo zahodni mediji je Moskva ze padla, Putin je umrl zaradi raka in vecina Rusov je bilo izgnanih v Sibirijo. Britanci ...prikaži več na robu bankrota. Jih ni mogoce razumeti, dokler ne vidis posnetkov aktivistov, ki so vdrli na zabavo bankirjev. Ti izgledajo, kot da so padli iz Marsa. Na tisoce let porocanja v druzinah pusti posledice. Najbrz so mislili, da se bo Rusija, kar obrnila.

  • Avatar Hribar65
    Hribar65 14:46 06.september 2023.

    SLAVA RUSIJI - Z - ЛАВА РОССИИ

  • Jernej65 10:38 06.september 2023.

    Noben tank, nobeno orožje ni neuničljivo. Če bi tank bil neuničljiv, bi se Ukrajinci z njim pripeljali do Moskve ter skenslali morilskega Putlerja. Vendar ne gre tako enostavno.

Sorodne novice