Svet
71 ogledov

Kličko za župana, za predsednika Porošenko in Timošenko

Vitalij Kličko Peter Prošenko Udar Kijev Reuters
Nekdanji boksarski prvak je danes v Kijevu dejal, da se je odrekel kandidaturi in da bo podprl proevropskega "čokoladnega barona" Petra Porošenka. Je pa kandidaturo danes potrdila Julija Timošenko.

Ukrajini opozicijski voditelj Vitalij Kličko ne bo kandidiral na prihajajočih predčasnih predsedniških volitvah, ki bodo 25. maja. "Predlagati moramo enega kandidata, ki bo predstavljal demokratične sile. Ta kandidat pa mora uživati kar največjo podporo javnosti. Po mojem mnenju je trenutno to Petro Porošenko," je Kličko dejal na kongresu svoje stranke stranke Udar in pozval vse opozicijske sile, naj podprejo Petra Porošenka.

Dva meseca pred volitvami ima Porošenko glede na javnomnenjske raziskave precejšnjo prednost pred nekdanjo ukrajinsko premierko Julijo Timošenko, ki bo prav tako kandidirala. Porošenka bi podprla četrtina volivcev. Medtem so pri Stranki regij padlega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča za kandidata izbrali proruskega nekdanjega guvernerja regije Harkov Mihaila Dobkina.

Hoče postati župan Kijeva

Kličko je danes obenem napovedal, da se bo 25. maja na županskih volitvah, ki bodo potekale istočasno s predsedniškimi, potegoval za položaj župana ukrajinske prestolnice Kijev. "Kijev želim spremeniti v pravo evropsko mesto," je dejal Kličko.

Nekdanji boksarski prvak, ki se zavzema za tesnejše vezi med Ukrajino in Evropsko unijo, je bil eden od glavnih voditeljev uličnih protestov, ki so z oblasti odnesli proruskega predsednika Viktorja Janukoviča. Kličko je veljal za morebitnega Janukovičevega naslednika, a ga najnovejše javnomnenjske raziskave uvrščajo na drugo mesto za Porošenkom z devetimi odstotki glasov.

Porošenko "težak" 1,4 milijarde evrov

Porošenko, ki je edini znani ukrajinski tajkun, ki se je pridružil protestom v Kijevu, se je sicer danes udeležil kongresa stranke Udar. Delegati te stranke naj bi še danes glasovali o podpori njegovi kandidaturi.

Porošenko je sicer lastnik slaščičarskega velikana Roshen, zaradi česar se ga je prijel vzdevek čokoladni baron. Nekdanji minister za gospodarstvo ima pod palcem 1,4 milijarde evrov in sodi med deset najbogatejših Ukrajincev. Tako kot številni drugi oligarhi je obogatel po razpadu Sovjetske zveze v 90. letih prejšnjega stoletja.

Stranka potrdila kandidaturo Timošenkove

Nekdanjo ukrajinsko premierko Julijo Timošenko je njena stranka Domovina danes uradno potrdila za kandidatko na prihajajočih predsedniških volitvah, ki bodo 25. maja. Stranka jo je na današnjem srečanju v Kijevu soglasno imenovala. Ob imenovanju je pozvala k ostrejšemu odporu proti ruski priključitvi polotoka Krim. "Trenutno je najpomembnejši izziv enotnost ljudi. Prenehajmo s prerekanjem. Potrebujemo besede in načela, ki bodo celotno državo napolnile z novo energijo," je Timošenkova dejala na kongresu stranke.

A obenem je ostro nastopila proti odločitvi Rusije o priključitvi Krima, poleg tega pa pozvala h krepitvi ukrajinskih oboroženih sil. "Varnostne sile moramo okrepiti, da povečamo svojo varnost," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zatrdila Timošenkova. Predsedniška kandidatka je izrazila prepričanje, da se mora Ukrajina čim prej vključiti v Evropsko unijo. Na današnjem kongresu je še zagotovila, da bo bila osebni boj z oligarhi.

Komentarjev 1
  • dragec 08:55 30.marec 2014.

    KLIČKO LAŽE,TO JE UKAZALA EVROPA, PO NAVODILU ZDA