Svet
14 ogledov

Konec financiranja strank iz proračuna

Enrico Letta EPA
Italijanska vlada je danes sprejela odločitev o ukinitvi financiranja političnih strank, s čimer je odgovorila na dolgoletne zahteve javnosti, ki je vse bolj razočarana nad "koruptivno" in "preplačano" vladajočo elito.

"Aprila sem obljubil ukinitev javnega financiranja strank do konca leta. V sredo sem to potrdil. Zdaj smo obljubo izpolnili," je danes na Twitterju objavil premier Enrico Letta.

Ukrep je, kot kaže, odgovor na vse večje socialne napetosti v državi. Od ponedeljka po italijanskih mestih potekajo protesti voznikov tovornjakov, kmetov, trgovcev in drugih, združenih v gibanje Vile, ki zahtevajo izstop Italije iz območja evra in odstop "tatinskih" politikov.

Postopno zmanjševanje do 2017

Vlada je zdaj sprejela odlok, s katerim je za četrtino zmanjšala sredstva v višini 91 milijonov evrov, namenjena političnim strankam v letu 2013. Financiranje strank iz državnega proračuna se bo nato postopoma zmanjševalo, leta 2017 pa bo povsem ukinjeno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Stranke bodo tako odvisne od prostovoljnih prispevkov in donacij, ki bodo omejene na 300.000 evrov za posameznike in 200.000 za podjetja.

Grillo spet izjema

Vodja gibanja Pet Zvezd Beppe Grillo je zavrnil vladni ukrep, ker od strank ne zahteva, da vrnejo denar, ki so ga prejele v preteklosti. Gibanje je sicer zavrnilo sredstva iz proračuna, ki mu pripadajo.

Italijani so financiranje strank iz proračuna enkrat že ukinili - na referendumu leta 1993. Vendar so politiki odločitev zaobšli, tako da so sredstva, ki jih prejemajo stranke, preimenovali iz "financiranja" v "volilno povračilo".

Komentarjev 1
  • Stolp 21:30 13.december 2013.

    No, in kdaj pri nas?