Svet
1 ogledov

Kosovo bogatejše za orožje ZDA

Kosovo bo bogatejše za ameriško orožje. Žurnal24 main
Ameriški predsednik George Bush je v sredo odobril vojaško pomoč – orožje in drugo vojaško opremo za Kosovo. Srbski premier Vojislav Koštunica je odločitev že kritiziral.

Po besedah visokega predstavnika Bele hiše odobritev vojaške pomoči sledi ameriškemu priznanju kosovske neodvisnosti in predstavlja del običajnega procesa vzpostavitve odnosov z novo vlado. Dejal je, da bo to prispevalo k varnosti in stabilnosti na Balkanu in izboljšalo sposobnost sodelovanja Kosova v mirovnih dejavnostih ter odzivanja na izredne humanitarne dogodke. V Washingtonu so še opozorili na omejitve glede vojske, ki jih za Kosovo predvideva Ahtisaarijev načrt. Po tem načrtu bi Kosovo lahko imelo 2500 lahkooboroženih mož, ki bi bili pod nadzorom Nata in bi jih Nato tudi usposabljal.

 

Kosovo priznala tudi Bolgarija

Bolgarska vlada je danes priznala neodvisno Kosovo. Bolgarija je tretja soseda Srbije, ki je priznala Kosovo, potem ko sta to v sredo storili Madžarska in Hrvaška.

Koštunica: Še en napačen korak ZDA
Na odločitev Washingtona se je že odzval srbski premier Vojislav Koštunica in dejal, da gre za še en napačen korak ZDA po protipravnem priznanju neodvisnosti Kosova. Za Kosovo, tako Koštunica, ni potrebno novo orožje, temveč pogajanja. Odločitev o dobavi ameriškega orožja Kosovu samo potrjuje, da gre za nevaren načrt oblikovanja prve Nato države na svetu, kar sproža največjo zaskrbljenost, je v pogovoru za petkovo izdajo dnevnika Večernje novosti še dejal Koštunica.

 

Od razglasitve neodvisnosti manjši promet s Srbijo

Skupen trgovinski promet med Kosovom in Metohijo ter drugimi deli Srbije je lani znašal 199,7 milijona dolarjev, od 17. februarja, ko je Kosovo razglasilo neodvisnost, pa se je mesečni promet zmanjšal za polovico.

Die Presse: Eulexu grozi neuspeh
Misiji EU na Kosovu Eulex, ki velja za prestižni projekt Unije na Balkanu, grozi, da jo bo nasilje na severu Kosova zadušilo že pred njenim uradnim začetkom. Kot piše avstrijski dnevnik Die Presse, ki se sklicuje na vire v Bruslju, je namreč največja civilna misija v zgodovini EU na majavih nogah. Operacija je močno odvisna od sil Kfor pod vodstvom zveze Nato, ki želijo delitev Kosova preprečiti z vsemi močmi. Če varnostnim silam ne bo kmalu uspelo poskrbeti za red, se bodo razmere za Eulex na Kosovu povsem spremenile, saj s sedanjim mandatom ne more biti kos kriznim razmeram na Kosovu. Kot so za Die Presse povedali viri v Bruslju, namreč (še) niso pripravljeni na morebitno delitev severa Kosova.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.