Svet
12 ogledov

Kriza: beseda, ki ne odhaja

70 odstotkov Američanov se še vedno boji, da bodo v naslednjih 12 mesecih ostali
1/71
Žurnal24 main
Leto 2008 si bo večina zapomnila po prelomnih volitvah v ZDA in neprijetnem udarcu, ki ga je zadala finančna kriza. Prav finančna kriza bo krojila tudi prihajajoče leto.
Besedna zveza leta: finančna kriza
Leto 2008 si bomo zapomnili predvsem po svetovni finančni krizi. Če so se v prvi polovici leta obrisi krize kazali samo v ZDA , je v jeseni udarila tudi v Evropi . Zastoj na ameriškem nepremičninskem trgu je pripeljal do hipotekarne krize. Številni lastniki nepremičnin niso bili več sposobni odplačevati visokih mesečnih obrokov, nepremičnin pa zaradi padca cen niso mogli prodati. Banke so zaostrile kreditne pogoje in poti iz začaranega kroga ni bilo več.

Na težave se je ameriška administracija odzvala s finančnimi injekcijami, s katerimi je želela pomagati bankam, ki so se znašle v likvidnostnih težavah. Z likvidnostnimi težavami so se znašle tudi banke v Evropi. Centralne banke EU so se na težave odzvale s podržavljanjem omenjenih institucij in z več sto milijardami evrov sredstev za zagotavljanje likvidnosti. V škripcih se je znašel tudi velik del svetovne avtomobilske industrije.

Z ukrepi nad krizo

Predstavniki držav, ki sestavljajo skupino G20 so si enotni, da so za boj proti finančni krizi nujno potrebni koordinirani ukrepi. Na zasedanju v Washingtonu 15. novembra so se dogovorili, da bodo do 31. marca 2009 sestavili akcijski načrt , ki bo vseboval konkretne predloge o globalni regulaciji, nadzoru in tržni transparentnosti. Del načrta naj bi bil tudi seznam finančnih institucij, ki predstavljajo tveganje za globalno gospodarstvo.

Zaradi finančne krize so se vse svetovne borze soočale s padcem tečajev delnic, strm padec je doživela tudi cena nafte. Potem ko je julija dosegla najvišjo ceno, kar 147 dolarjev za 159-litrski sod, je do konca leta cena nafte strmo padla. Konec decembra je za sod nafte treba odšteti manj kot 40 dolarjev.

Finančna kriza naj bi se po napovedih strokovnjakov zavlekla v leto 2010. Kljub sprejemu ukrepov za stabiliziranje finančnih trgov je težko napovedati, kakšen bo obseg krize in koliko časa bo trajala.

Predsednik je izvoljen

Bodoči ameriški predsednik je po razglasitvi rezultatov skupaj z družino pozdravil množico v Chicagu. © Reuters

 
S krizo se bo moral spoprijeti tudi 44. predsednik ZDA. V torek, 20. januarja 2009, bo zaprisegel Barack Obama . Na volitvah 4. novembra je zanesljivo premagal republikanskega kandidata Johna McCaina . Obama je prvi demokratski kandidat po 32 letih, ki je zmagal z večino glasov volivcev.

Volilna kampanja je bila dolga in naporna. Medtem ko so republikanci hitro za svojega predsedniškega kandidata izbrali McCaina, je boj za mesto demokratskega kandidata trajal vse do junija, saj se senatorka Hillary Clinton ni predala do konca. Junija je priznala poraz in izrazila svojo podporo Obami. Konec avgusta je na konvenciji stranke dobil podporo in uradno postal demokratski predsedniški kandidat.

Obama se je v boj za predsedniško mesto podal s podpredsedniškim kandidatom, izkušenim politikom Joejem Bidnom , medtem ko si je njegov protikandidat John McCain izbral do tedaj dokaj neznano Sarah Palin . Nenavadna izbira Palinove se je sprva zdela zadetek v polno, a se je kasneje izkazalo, da ga je najverjetneje pokopala prav ona.

Zmaga Obame je v Ameriki povzročila pravo evforijo. Američani so prepričani, da bo v ZDA zavel nov veter. Njegovo zmago so pozdravili tudi drugod po svetu.

Smrdeči Neapelj
Kopičenje odpadkov v Neaplju je na začetku leta sprožilo prave nerede . Na ulicah mesta se je nabralo več kot 110 tisoč ton smeti, ki so jih prebivalci iz obupa začeli zažigati. Neznosen smrad in gniloba so se po mestu širili več mesecev. Za krizo naj bi bila delno odgovorna italijanska mafija, ki naj bi zalsužila milijone evrov z neprimernim odvažanjem smeti in naj bi namerno ovirala odpiranje novih odlagališč, medtem pa v regijo dovažala smeti iz preostalih delov Italije.


Neapeljčani so smeti kar zažgali. © AFP

 
Italijanska vlada je nastalo situacijo skušala rešiti z odvažanjem smeti v druge dele države, a so naleteli na odpor prebivalcev. Situacija se je stopnjevala vse do maja, ko so na neapeljskih ulicah izbruhnili spopadi. Lokalni prebivalci so na 84 koncih mesta zažgali smeti, zaradi česar so imeli veliko dela gasilci. Silvio Berlusconi je po vnovičnem prihodu na čelo vlade napovedal odločne ukrepe. Smeti so začeli odvažati na deset novih odlagališč, ki jih je varovala vojska. Z odprtjem odlagališča v Chiaianu se niso strinjali lokalni prebivalci, zaradi česar je konec maja prišlo do srditih spopadov med protestniki in policisti. Zaradi težav z odlaganjem je Italija prejela opozorilo Evropske komisije, ki je podvomila v Berlusconijeve ukrepe. Na koncu se je situacija vendarle umirila in sredi julija je Berlusconi izjavil, da je kriza s smetmi končana.

Neodvisno Kosovo
Na izredni seji so poslanci kosovske skupščine 17. februarja sprejeli zgodovinsko odločitev. Soglasno so sprejeli deklaracijo o neodvisnosti in dočakali dan, ko je Kosovo postalo ponosno, neodvisno in svobodno. V Prištini je bilo tisti dan praznično vzdušje. Ljudje so slavili in pozdravili tako pričakovano neodvisnost .


Na Kosovu so proslavljali neodvisnost. © Reuters

 
Kosovo je razglasitev neodvisnosti napovedalo že v začetku leta. Njihovi odločitvi sta najglasneje nasprotovala Srbija in Rusija, ki sta zahtevali razveljavitev "enostranske odločitve". Odločitev je po pričakovanjih podzravila Albanija, medtem ko so nekatere evropske države ostale precej zadržane. Kot prva država je Kosovo priznal Afganistan, ki so mu sledile ZDA, Francija, Albanija in številne druge države, med njimi tudi Slovenija.

Srbija je na priznanja odgovorila z umikom svojih veleposlanikov iz omenjenih držav. Odzvalo se je tudi srbsko prebivalstvo. Na Kosovu, v Beogradu in Novem Sadu ter nekaterih drugih mestih na Kosovu in Srbiji so izbruhnili nemiri. V Kosovski Mitrovici so neznanci na poslopje Ovseja odvrgli bombo, protestniki pa so v Beogradu razdejali slovensko veleposlaništvo.

Umaknil se je Castro, prišel je Castro
Zdravstvene težave so po 50 letih kubanskega voditelja Fidela Castra prisilile v umik s čela države. Napovedal je, da bo še naprej ostal aktiven in svoje mišljenje delil z drugimi v obliki člankov.


Raul Castro je nasledil brata Fidela. © Reuters

 
Njegov mesto je po pričakovanjih zasedel njegov mlajši brat Raul Castro , na mesto podpredsednika pa so izvolili člana komunistične stranke Joseja Ramona Machada Venturo . Raul Castro je pred uradnim prevzemom oblasti 19 mesecev opravljal predsedniške funkcije namesto obolelega Fidela. V svojem prvemu uradnem nagovoru je Raul dejal, da se bo po nasvete še vedno obračal k svojemu starejšemu bratu.

Putin vleče niti iz ozadja
Do zamenjave na čelu države je prišlo tudi v Rusiji. Marca so Rusi na predsedniških volitvah po pričakovanjih za novega predsednika izvolili Dmitrija Medvedjeva . Visoka zmaga je po mnenju številnih analitikov rezultat odkrite podpore njegovi kandidaturi s strani bivšega predsednika Vladimirja Putina . Njun nastop pod sloganom "Skupaj bova zmagala" se je izkazal za uspešnega. Medvedjev je kot predsednik zaprisegel maja in na mesto predsednika vlade imenoval prav Putina.

Mnogi so prepričani, da vse niti še vedno vleče Putin. © Reuters

 
Medvedjev je že med predvolilno kampanjo napovedal, da bo nadaljeval po poti, ki jo je začrtal njegov predhodnik. Mnogi so prepričani, da vse niti iz ozadja še vedno vleče Putin. Pojavile so se tudi govorice, da naj bi Medvedjev predčasno končal svoj mandat in tako omogočil Putinu povratek v Kremelj. Slednji ni zanikal možnosti, da bi se po koncu mandata spet potegoval za mesto predsednika.

Spopad v Gruziji
Medvedjev se je že nekaj mesecev po prihodu na oblast moral spopasti z napetimi razmerami v Gruziji . Želja gruzijskih pokrajin Južna Osetija in Abhazija po neodvisnosti je avgusta pripeljala do oboroženega spopada med Gruzijo in Rusijo, med katerima so že pred tem vladali hladni odnosi.

Hudi spopadi so potekali v mestu Gori. © Reuters

 
Zavrelo je potem, ko naj bi gruzijska vojska ubila več južnoosetijskih upornikov. Rusija, ki podpira južnoosetijske težnje po neodvisnosti, je na žarišče napotila svoje vojake. Ruske letalske enote so bombardirale gruzijsko vojaško oporišče, ki je 40 kilometrov oddaljeno od prestolnice Tbilisi. Oborožene sile obeh držav so bile boj za prevlado v presotlnici Južne Osetije. Točno število mrtvih v spopadih ni znano, saj se poročanja obeh vpletenih strani razlikujejo. Zagotovo pa so spopadi zahtevali več deset žrtev, medtem ko je bilo najmanj sto ljudi ranjenih.

Na vpletene so pritisnili tako Varnostni svet Združenih narodov kot tudi EU in ZDA. Ruske sile so po podpisu premirja, v katerega sta privolili obe uporni gruzijskih republiki, sredi avgusta zapustile gruzijsko ozemlje. Rusija je napovedala podporo obema republikama, Gruzija pa je izstopila iz Skupine neodvisnih držav.

Pošast iz Amstettna
Konec aprila sta Avstrija in svet obstala ob novici, da je 73-letni Josef Fritzl v kleti kar 24 let zadrževal hčerko in tri od njunih skupno sedmih otrok. Zgodba je prišla na dan, ko so oblasti začele iskati mater hudo bolnega 19-letnega dekleta, ki ga je nekdo pripeljal v bolnišnico v Amstettnu. Policija je obiskala dom Josefa Fritzla, ki jim je pokazal domnevno hčerkino pismo, v katerem sporoča, da je odšla in naj je ne iščejo. Med preiskavo 73-letnikove hiše so v kleti poleg 42-letne Elisabeth našli še dva njena otroka.

Josef Fritzl, pošast iz Amstettna © Reuters

 
Fritzlu je hči v 24 letih mučenja rodila sedem otrok, od katerih je eden umrl kmalu po rojstvu. Trije od šestih preživelih otrok so živeli pri Fritzlu in njegovi ženi. Zakonca sta trdila, da sta jih posvojila, potem ko naj bi jih našla zapuščene v njihovi večstanovanjski hiši. Fritzl je več kot dve desetletji skrito pred očmi vseh vodil dvojno življenje.

Po osvoboditvi so Elisabeth in njene otroke odpeljali v zdravniško oskrbo. Družina naj bi se trudila zaživeti normalno daleč pred očmi javnosti.

To pa ni bil zadnji tak primer, ki je pretresel svetovno javnost. Na dan so prihajale podobne zgodbe: iz Italije , Poljske , Anglije , Češke , Francije in Argentine .

Skrivnostni primer ali kdo je Dragan Dabić?
Po 13 letih skrivanja so 21. julija v Beogradu aretirali Dragana Dabića . Za nepoznanim imenom se je skrival iskani haaški obtoženec Radovan Karadžić . Z dolgimi lasmi in dolgo brado je bil Karadžić neprepoznaven. Kot Dragan Dabić se je ukvarjal z alternativno medicino v neki zasebni ordinaciji in celo predaval na neki konferenci.

Za belo brado in dolgimi lasmi se je skrival eden najbolj iskanih mož na svetu. © Reuters

 
Aretirali so ga na avtobusu v okolici Beograda. Po njegovih besedah so ga ujeli, ko je bil namenjen na morje v Split, medtem ko preiskovalci trdijo, da je poskušal zamenjati svoje skrivališče. Konec julija so Karadžića odpeljali v Haag , kjer je 31. julija prvič stopil pred sodnike. O svoji krivdi se na zaslišanjih ni želel izreči, branil pa se bo sam. Nova obtožnica, ki so jo pripravili v Haagu, naj bi vsebovala vse bistvene elemente obtožnice iz leta 2000, ki ga v 11 točkah med drugim bremeni genocida, zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov.

Slovo od Haiderja
V prometni nesreči je 11. oktobra preminil koroški deželni glavar Jörg Haider . V petek zvečer se je udeležil prireditve v lokalu Le Cabaret, kjer po pričevanju gostov ni užival alkoholnih pijač. Kaj natančno je počel v zadnji uri svojega življenja, ostaja skrivnost. Ob 1.15, ko se je tragična nesreča zgodila, je imel koroški glavar v krvi 1,8 promila alkohola. S svojim vozilom VW Phaeton je z visoko hitrostjo, domnevajo, da se je peljal kar dvakrat hitreje, kot je dovoljeno na tistem odseku, zletel s ceste in zaradi hudih poškodb glave in prsnega koša umrl.

Zadnja fotografija koroškega deželnega glavarja. © EPA

 
Po njegovi smrti so se pojavila ugibanja o tem, kje je prebil zadnjo uro svojega življenja, veliko pa se je govorilo tudi o njegovi spolni usmerjenosti. Govorice je podžgalo priznanje njegovega sodelavca Stefana Petznerja , ki je v solzah razkril, da je izgubil življenjskega partnerja. Prav zaradi tega je Petzner moral odstopiti z mesta predsednika stranke Zavezništvo za prihodnost Avstrije.

Haiderja so pokopali na njegovem posestvu, a videti je, da ugibanjem o okoliščinah njegove smrti še ni konec. Njegova vdova Claudia je na okrožno državno tožilstvo v Celovcu naslovila zahtevek za vnovično preiskavo okoliščin nesreče. Haiderjeva vdova ne verjame zadnji verziji uradnega poročila o moževi smrti, ki navaja, da je vozil močno vinjen. Javnost naj bi z izsledki seznanili le, če bi se močno razlikovali od prve preiskave. Najverjetneje zgodba o smrti Jörga Haiderja še ni končana.

Tridnevni boj za Mumbaj
Indijsko finančno prestolnico Mumbaj je konec novembra pretresel teroristični napad , v katerem je umrlo več kot 170 oseb, več sto je bilo ranjenih. Skupina desetih, dobro usklajenih napadalcev je izvedla devet dobro usklajenih napadov na več lokacijah v mestu. Izbrali so točke, na katerih se večinoma zadržujejo tujci. Napadalci so zavzeli priljubljena hotela Taj Mahal in Oberoi, bolnišnico in judovski center.

Spopad med indijskimi komandosi in teroristi je trajal 60 ur. V napadu je umrlo več kot 170 ljudi. © Reuters

 
Teroristi so napad pripravljali več tednov. Nekateri med njimi so se v hotelih nastanili že nekaj tednov pred napadom in si vse tarče podrobno ogledali. Z dobro usposobljenimi napadalci so se spopadli indijski komandosi, ki so bili tridnevni boj za Mumbaj. Po treh dneh jim je uspelo osvoboditi vse talce, ki so jih zajeli napadalci. Devet teroristov so ubili, enega pa ujeli. Zajeti napadalec naj bi indijskim preiskovalcem razkril, da so bili vsi napadalci iz Pakistana, urila pa jih je skrajna islamska skupina Laškar-i-Taiba, ki ima sedež v Pakistanu. V napadu, ki so ga načrtovali šest mesecev, naj bi imeli nalogo ubiti vse talce. Napadalec , ki ni pokazal trohice obžalovanja, se je za pomoč obrnil na pakistanske oblasti, saj ga indijski odvetniki ne želijo zastopati.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.