Svet
30443 ogledov

Pri Lastovem videli domnevno izumrlo žival

sredozemski tjulenj Twitter Sredozemsko medvedjica.
Blizu hrvaške obale so opazili redko vrsto.

Iz Naravnega parka Lastovsko otočje so sporočili, da so v njihovih vodah opazili sredozemsko medvedjico. Gre za redko vrsto tjulnja, za katero velja, da je izginila iz voda vzhodnega Jadrana.

Žival so najprej opazili z nočno kamero, nato pa so jo potniki na eni od bark videli tudi v živo in jo posneli.

"To vsekakor vzbuja upanje, da se bodo nekoč stalni prebivalci naših voda vrnili na to področje," so ob objavi posnetka zapisali na družbenem kanalu naravnega parka.

Sredozemska medvedjica je ena najbolj ogroženih vrst sesalcev na svetu. Nekoč je živela vzdolž celotne obale vzhodnega Jadrana, zgodovinski viri potrjujejo njeno prisotnost v 17. in 18. stoletju.

V 20. stoletju se je populacija začela zmanjševati. Intenziven lov je vrsto, ki so jo ribiči smatrali za škodljivo, precej razredčil. Lovili so jih tudi zaradi krzna in kot večjo trofejo.

Lani tudi pri Mljetu

Po podatkih Mednarodne unije za varovanje okolja (IUCN) naj je v jadranskih vodah ne bi bilo več, za izumrlo jo šteje tudi Rdeča knjiga sesalcev Hrvaške.

Domnevno so primerek te vrste lani opazili v vodah blizu Mljeta, kjer so to redko vrsti tjulnja videli prvič po 40 letih.

Poleg Jadrana je domovanje sredozemske medvedjice tudi v vzhodnem Atlantiku, v vodah okoli rakovega povratnika.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Kmodri 14:55 03.avgust 2023.

    Čudno, da zaradi onesnaževanja iz ladij sploh še živi kakšno bitje z vodi!

Sorodne novice