Svet
31 ogledov

Lokalne volitve na Kosovu minile mirno

Hashim Thaçi lokalne volitve Kosovo EPA
Na Kosovu so se zaprla volišča na drugem krogu lokalnih volitev, na katerih je skoraj 1,4 milijona volilcev v 25 občinah volilo župane.

Volitve so minile večinoma mirno. Do 15. ure se je volitev, ki so potekale ob poostrenih varnostnih ukrepih, udeležilo 27,92 odstotka volilcev. Osrednja volilna komisija je sporočila, da pritožb na volilni proces niso prejeli. Popoldne se je volilna udeležba povečala. Po poročanju srbske tiskovna agencije Tanjug je policija šest ljudi prijela, ker so skušali obstruirati volitve, a večjih motenj ni bilo.

V prvem krogu 3. novembra je nove župane dobilo 13 občin, tudi tri na večinsko srbskem severu Kosova. Takrat je bila volilna udeležba na celotnem Kosovu med 45- in 50-odstotna, na severu države pa veliko nižja, bližje 20 odstotkom.

Boj še na severu Kosovske Mitrovice

Na severu Kosova so se srbski kandidati za župana danes spopadli le še na severu Kosovske Mitrovice, sicer pa so bitko bili še v šestih občinah v osrednjem delu in na jugu Kosova.

V Mitrovici sta se spopadla Krstimir Pantić z liste Srpska, ki ga podpira uradni Beograd in je v prvem krogu prejel največ glasov, ter Oliver Ivanović, nekdanji državni sekretar na srbskem ministrstvu za Kosovo.

Uradni izidi v torek

Prvi krog volitev so sicer skazili nasilni izgredi na treh voliščih na severu Kosovske Mitrovice, na katera so vdrli zamaskirani nasprotniki volitev, uničevali volilni material in pregnali mednarodne opazovalce. Tam so nato volitve 17. novembra ponovili.

Prvi izidi današnjih volitev naj bi bili znani okoli 22. ure, uradni pa najpozneje do torka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.