Svet
183 ogledov

Mayeva za 13. februar napoveduje glasovanje

Brexit Profimedias
Britanska premierka Theresa May je za 13. februar napovedala pomembno glasovanje o Brexitu.

Britanska premierka Theresa May je danes na srečanju s svojimi konservativnimi poslanci dejala, da bo v parlamentu 13. februarja pomembno glasovanje o njenem dogovoru o izhodu Velike Britanije iz Evropske unije, poroča britanski Sky News. 

Britanski poslanci so v začetku meseca z veliko večino zavrnili dogovor o brexitu. A je Mayeva dejala, da želi dobiti dodatna zagotovila glede meje med Irsko in Severno Irsko, s tem pa upa na dodatno podporo zagovornikov brexita znotraj svoje stranke in severnoirske DUP.

Namestnica glavnega pogajalca EU za brexit Sabine Weyand je medtem v Bruslju posvarila, da obstaja resna grožnja, da bo Velika Britanija ponesreči zapustila povezavo brez dogovora, ker se London ne more odločiti, kaj bi rad. "Obstaja resna grožnja izhoda brez dogovora. Ne namenoma, ampak ponesreči," je dejala na razpravi inštituta European Policy Centre.

Kraljica Elizabeta II Svet Brexit. Oglasila se je kraljica.

Weyandova je kritizirala Mayevo, da je med 18-mesečnimi pogajanji skrivala zadeve pred lastnim kabinetom in poslanci. Zato so bili po njeni oceni številni poslanci presenečeni nad vsebino dogovora in so ga zavrnili.

Čeprav Mayeva upa na nova pogajanja in prilagoditev dogovora, je Weyandova še opozorila, da so se pogajanja končala.

Britanski poslanci bodo v torek glasovali o naslednjih korakih v zvezi z brexitom. V parlamentu v Londonu bo najprej celodnevna razprava, več poslancev pa je vložilo amandmaje, s katerimi se želijo izogniti brexitu brez dogovora, preložiti izstop ali se znova pogajati z EU.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.