Svet
1 ogledov

Merklova na Hrvaškem in v Srbiji

Nemška kanclerka Angela Merkel. Reuters
Nemška kanclerka Angela Merkel je že končala pogovore z premierko Kosorjevo. Pogovre bo nadaljevala z Ivom Josipovičem, nato pa se bo odpravila še v Beograd.

Nemška kanclerka Angela Merkel se danes in jutri mudi na Hrvaškem in v Srbiji. Osrednji temi današnjih pogovorov med nemško kanclerko in hrvaško premierko Jadranko Kosor, sta bili krepitev gospodarskih odnosov med Hrvaško in Nemčijo ter evropska perspektiva vseh držav Zahodnega Balkana.

Na novinarski konferenci po srečanju na sedežu hrvaške vlade sta poudarili uspeh Hrvaške pri sklenitvi pogajanj z EU. "Ko se spomnimo hrvaških nesoglasij s Slovenijo, ki ste jih pogumno uredili, in sklenitve obsežnih pogajanj z EU, gre za ogromen uspeh," je izjavila Merklova.

Kot je še povedala, je Hrvaška naredila ogromno v boju proti korupciji a je kljub temu potrebno še veliko narediti. "Za krepitev gospodarskega sodelovanja med Hrvaško in Nemčijo so potrebni jasni pravni okviri, pravna varnost, javni razpisi in transparentnost na Hrvaškem," je poudarila nemška kanclerka. Hrvaška mora zvišati zaupanje nemških vlagateljev, ki so pripravljeni na gospodarsko poslovanje s Hrvaško.

Vstop Hrvaške signal za druge

Nemška kanclerka je izpostavila, da je bližnji vstop Hrvaške v EU pomemben signal tudi za države v regiji. Srbskim oblastem je tako sporočila, naj se zgledujejo po Hrvaški, saj želi, da se Srbija razvija in napreduje.

Poudarila je tudi, da bo Hrvaška pomagala vsem sosedam, tudi Makedoniji, na poti v EU. Dobro voljo pa naj bi pokazala s tem, ko je vsem državam podarila prevod evropskega pravnega reda leta 2010.

Kot je še povedala Kosorjeva bosta z Merklovo na današnji svečani večerji nadaljevali pogovore o načinih za širitev gospodarskega sodelovanja med državama.

Jutri se bo Merklova v Beogradu srečala tudi z vdovo leta 2003 ubitega srbskega premierja Zorana Đinđića, Ružico Đinđić, in s štipendisti Đinđićevega sklada.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.