Svet
268 ogledov

Poročilo: Trump ga je poskušal odstaviti

Donald Trump Epa
Zanimanje Američanov za poročilo je bilo tako veliko, da se je spletna stran pravosodnega ministrstva sesula.

Predsednik ZDA Donald Trump ni z nobenim dejanjem skušal ovirati preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016, ki jo je vodil posebni tožilec Robert Mueller, je danes ob predstavitvi urejenega poročila o preiskavi dejal pravosodni minister William Barr. Mueller sicer v poročilu navaja, da se ga je hotel Trump znebiti.

"Bela hiša je v celoti sodelovala s preiskavo posebnega tožilstva, zagotavljala neomejen dostop do dokumentov kampanje in Bele hiše," je dejal Barr. Poleg tega svetovalcem ni dala nobenih navodil, kako naj pričajo, je dodal.

"Obenem predsednik ni storil nobenega dejanja, ki bi posebnemu tožilcu onemogočil dostop do dokumentov in prič, potrebnih za zaključek njegove preiskave," je poudaril. V poročilu je opisanih deset primerov, ki bi lahko pomenili oviranje preiskave, a Mueller ni odločil o njih.

Poskušal se ga je znebiti

Mueller je sicer v poročilu zapisal, da na podlagi dokazov predsednika ni mogel oprati krivde oviranja pravosodja. "Če bi bili po temeljiti preiskavi dejstev prepričani, da je jasno, da predsednik ni oviral pravosodja, bi to tudi navedli," je poudaril. A tega niso mogli storiti.

Poročilo navaja tudi, da je Trump skušal junija 2017 odstaviti posebnega tožilca, ki je položaj prevzel sredi maja 2017. Trump je 17. junija 2017 poklical svetovalca Bele hiše Dona McGahna in mu naročil, naj pokliče namestnika pravosodnega ministra Roda Rosensteina in mu reče, da je posebni tožilec v konfliktu interesov in ga je treba odstaviti. McGahn ni želel izpolniti te zahteve in je raje odstopil.

Direktor ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI Robert Mueller. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Zdaj že nekdanji posebni tožilec Mueller je po preiskavi, ki jo je začel spomladi leta 2017, poročilo na 400 straneh 22. marca predal pravosodnemu ministru. Ta je že konec marca objavil kratek povzetek, v katerem je ugotovil, da Trumpova kampanja ni aktivno sodelovala z Rusi pri napadih na demokratsko kandidatko Hillary Clinton. Glede oviranja pravosodja oziroma preiskave s strani predsednika Trumpa pa Mueller ni potrdil njegove krivde, a ga krivde tudi ni opral.

Barr: Američani bi morali biti hvaležni

Mueller po Barrovih besedah navaja, da njegova preiskava ni ugotovila, da bi Trumpova kampanja sodelovala z ruskimi oblastmi pri vmešavanju v volitve. "Vemo, da ruski operativci niso imeli podpore predsednika Trumpa ali njegove kampanje, niti niso imeli pomoči kateregakoli Američana, za katero bi vedeli," je povedal. Za to ugotovitev bi morali po njegovih besedah biti hvaležni vsi Američani.

Pravosodni minister je dodal, da ni dokazov za to, da bi Trumpova kampanja sodelovala pri vdorih ruske vlade v računalnike. Prav tako niso sodelovali pri objavi ukradenih dokumentov in elektronske pošte na spletu.

Predsednikovi osebni odvetniki so imeli pred objavo vpogled v urejeno poročilo, a niso zahtevali zakritja nobene dodatne informacije. Prav tako Bela hiša ni zahtevala, da bi zaščitili njene interne informacije, je pojasnil Barr. Povedal je še, da bo skupini predsednikov več kongresnih odborov iz obeh strank omogočil vpogled v poročilo, v katerem bodo zakrite zgolj informacije, ki jih obravnava velika porota.

V urejenem poročilu, ki ga je posredoval celotnemu kongresu, kasneje pa je bil objavljen še na spletni strani pravosodnega ministrstva, so namreč zakrite še nekatere druge informacije. To so informacije, ki bi lahko po mnenju obveščevalcev razkrile vire in metode, uporabljene v preiskavi, in informacije, ki bi se lahko nanašale na tekoče pravosodne postopke. Gre tudi za informacije, ki bi lahko vplivale na zasebnost oseb, omenjenih v poročilu, ki niso bile obtožene.

Ameriški predsednik Donald Trump je po objavi urejenega poročila dejal, da ima danes dober dan. "Ni bilo sodelovanja, ni bilo oviranja (pravosodja). Nikoli ga ni bilo, nikoli ga ne bo," je poudaril. "Ta prevara se ne sme zgoditi nikoli več nobenemu drugemu predsedniku," je še poudaril.

Želijo slišati Muellerja

Predsednik odbora spodnjega doma kongresa za pravosodje Jerry Nadler je namreč vodjo preiskovalcev že pozval na pričanje pred odborom. "Jasno je, da morajo kongres in Američani slišati posebnega tožilca, da bi bolje razumeli njegove ugotovitve," je zapisal.

Demokratska predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je medtem ocenila, da je zdaj bolj kot kdajkoli nujno pričanje Muellerja pred kongresom. Barr je namreč priznal, da je imela Trumpova ekipa pred tem vpogled vanj, je tvitnila.

Vodja republikanske večine v senatu Mitch McConnell pa se veseli podrobne preučitve poročila. Barru se je zahvalil za prizadevno delo, "da je kongresu in javnosti objavil tolikšen del poročila, kot je bilo mogoče". Meni, da je zagotovil transparentnost v največji možni meri.

Nekdanji direktor FBI James Comey, ki je pred Muellerjem do maja 2017 vodil preiskavo ruskega vpletanja v volitve, poročila ni želel komentirati.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da bodo najprej na hitro pregledali poročilo in ocenili, ali je sploh vredno analize. "Najprej ga moramo prelistati in tako ugotoviti, ali sploh vsebuje kaj, kar je vredno analize," je povedal Peskov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.