Svet
15 ogledov

Ministrico ukrepi spravili v jok

Elsa Fornero EPA
Italijanski premier Mario Monti je poslancem predstavil varčevalni paket, s katerim želi Italija v treh letih privarčevati 30 milijard evrov. Ministrico za delo in socialno politiko so premagale solze.

Ministrico Elso Fornero so med predstavitvijo novih ukrepov, povezanih s pokojninsko reformo, premagale solze. Med ukrepi, ki jih mora sprejeti vlada, je tudi zamrznitev vseh pokojnin, razen najnižjih. Fornerovo so, tik preden bi izgovorila besedo "žrtve", premagale solze in ni zmogla zaključiti misli. Na pomoč ji je priskočil premier Mario Monti, ki je prevzel besedo.

Novi ukrepi še pred božičem

Nov sveženj ukrepov Montijeve vlade je namenjen "prebuditvi" italijanskega gospodarstva. Vlada želi vzpostaviti nadzor nad proračunskim primanjkljajem in javnim dolgom. Sprejeli so ukrepe za zmanjšanje stroškov politike, ki med drugim predvidevajo strogo spoštovanje načela preglednosti. Podrobnosti ukrepov bo vlada predstavila italijanskim poslancem, ki bi jih po pričakovanjih lahko potrdili še pred božičem.

V sindikatih so do novih ukrepov kritični. Prva dama sindikalne centrale CGIL Susanna Camusso pravi, da bo varčevanje izvedeno na ramenih revnih slojev.

Odpovedal se bo plači

Po poročanju AFP je Monti napovedal, da se bo odpovedal svoji plači. "V času, ko zahtevamo odrekanje od vseh državljanov, se mi zdi, da je moja naloga, da se odpovem svoji plači premierja in ministra za gospodarstvo," je dejal.

"Velik pomen smo namenili enakosti. Morali smo porazdeliti odrekanja, toda zelo smo se potrudili, da smo jih porazdelili čim bolj pravično. Tako želimo pomagati Italiji, da bi se rešila iz izjemno hude krize," je pojasnil Monti po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.