Svet
23773 ogledov

Mislite, da je nam slabo, poglejte Avstrijce

avstrija policija Epa
Avstrijska vlada od torka uvaja popolno zaprtje države

Avstrijce od torka pa do predvidoma 7. decembra čaka popolno zaprtje, je danes na novinarski konferenci potrdil kancler Sebastian Kurz, potem ko so o tem že poročali tamkajšnji mediji. Večjih presenečenj ni, ukrepi so pričakovani, Kurz pa je pred novinarji danes vztrajal, da drugače ne gre, saj dosedanji ukrepi niso zajezili epidemije.

Tomaž Gantar Slovenija Gantar jasen: ''Če ne bomo uspešni, je edina rešitev zaprtje!"

Dosedanji milejši ukrepi ne le da niso uspeli v zadostni meri zajeziti širjenja okužb z novim koronavirusom, ampak se je to še poslabšalo, saj v več zveznih deželah, kot so Koroška, Predarlsko in Zgornja Avstrija, še naprej beležijo eksponentno rast, je opozoril kancler.

Avstrija koronavirus | Avtor: Epa Epa

Radi bi rešili božič

Sodržavljane je posebej pozval, naj spoštujejo nova pravila in se res, če je to le mogoče, srečujejo zgolj z eno osebo izven svojega gospodinjstva. "Vsak socialni stik je en stik preveč," je dejal in dodal, da bo le tako mogoče rešiti božič, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Zatrdil je tudi, da bodo šole in vrtci še naprej zagotavljali možnost varstva otrok za tiste, ki to res potrebujejo. Podkancler Werner Kogler je medtem na novinarski konferenci sporočil, da bodo trgovinam, ki jih čaka zaprtje pomagali tako, da jim bo država povrnila od 20 do 60 odstotkov izgube prometa - kar je sicer manj kot v gostinstvu, kjer kompenzira kar 80 odstotkov izgube.

Božični sejem | Avtor: Profimedias Profimedias

janez janša Janša sporoča Slovenija Odločitev padla: Zaprtje trgovin, lokalov, vrtcev ...

Kdaj sploh lahko zapustijo stanovanje?

Od torka bo sicer v severni sosedi predvsem drastično omejena svoboda gibanja in druženja. Stroge omejitve gibanja, ki so doslej veljale le ponoči, bodo podaljšane na cel dan. Izjeme, ki bodo dovoljevale odhod od doma, bodo opredeljene bolj točno in strožje kot doslej.

Z izjemo članov istega gospodinjstva bodo dovoljena le še srečanja z življenjskim partnerjem, ki ne živi v istem gospodinjstvu, z enim samim najožjim sorodnikom oziroma z eno samo pomembno povezano osebo.

Med izjemami, ki dovoljujejo odhod iz stanovanja, bodo med drugim še oskrba oziroma pomoč osebam, ki to nujno potrebujejo, uresničevanje in izpolnjevanje "družinskih pravic in obveznosti", nakup osnovnih dobrin ter obisk pri zdravniku. Izrecno so navedeni tudi obiski pokopališč in sprehodi hišnih ljubljenčkov ter rekreacija.

Sebastian Kurz | Avtor: epa epa

Trgovina Slovenija Prva nedelja, ko so trgovine spet zaprte. To so izjeme

Odhod z doma na delo ali šolanje bo dovoljeno, v kolikor je to res potrebno, a oblasti vsem svetujejo prehod na delo od doma, če je to le mogoče.

Ves pouk bo v prihodnjih tednih potekal le na daljavo in tudi vrtci bodo v pretežni meri zaprli svoja vrata. A tako osnovne šole kot vrtci bodo še naprej zagotavljali varstvo za otroke staršev, ki to res potrebujejo.

Odprte le redke trgovine

Obenem se v Avstriji s torkom zapirajo vse nenujne trgovine - z izjemo živilskih trgovin, drogerij in lekarn ter še nekaterih drugih, kot npr. trgovin z medicinsko opremo, izdelki za kmetijstvo in hrano za živali, bencinskih črpalk, bank, pošt in trafik ter delavnic za popravilo koles in avtomobilov. Odpiralni čas bo dovoljen le med 6. in 19. uro.

Iz bolj ali manj vseh delov Avstrije, tudi iz Koroške in Štajerske ob meji s Slovenijo, zato danes poročajo o velikem navalu na nakupovalna središča in tudi manjše trgovine v mestnih središčih. Več trgovcev se je odločilo, da ljudi še tik pred zaprtjem privabijo s popusti, poleg tega pa mnoge skrbi, da je to še zadnja priložnost za nakup božičnih daril, piše APA.

Božična in novoletna darila | Avtor: Profimedia Profimedia

Ustavljajo se številne storitvene dejavnosti, ki terjajo fizično bližino, med drugim frizerske in kozmetične.

V bolnišnicah bo odslej dovoljen le še en obisk tedensko na bolnika, če bo ta v bolnišnici več kot sedem dni. Določene izjeme bodo veljale za nosečnice, mladoletne in osebe, ki ne morejo skrbeti same zase. Zaposleni v zdravstvu bodo morali najmanj enkrat tedensko opraviti test na novi koronavirus. Podobna pravila bodo veljala v domovih za ostarele.

Tomaž Gantar Slovenija Slovenija Gantar naj bi predlagal popolno zaprtje države

Obenem ostajajo v veljavi vsi že pred tem sprejeti ukrepi - kot so npr. zaprtje vseh gostinskih lokalov razen za prevzem in dostavo hrane, prepoved večine množičnih dogodkov in zaprtje hotelov v turistične namene. Zaprte bodo tudi vse "prostočasne" ustanove, od fitnes centrov do muzejev, gledališč, živalskih vrtov in knjižnic.

V samem vrhu po številu okužb

V Avstriji so sicer v minulem dnevu potrdili 7063 novih okužb in kar 85 smrti. V bolnišnicah je trenutno več kot 4000 bolnikov s covidom-19, od tega jih 584 potrebuje intenzivno nego. V dveh dneh pred tem se je sicer število novih primerov okužbe že približalo 10.000. Aktivnih primerov je v državi trenutno več kot 77.000, kar je skoraj 20.000 več kot pred tednom dni.

Dunaj | Avtor: Pixabay Pixabay

Po številu na novo potrjenih okužb glede na število vseh prebivalcev je sicer Avstrija po poročanju avstrijskih medijev zdaj pristala na samem vrhu tako v svetovnem kot evropskem merilu.

V minulih sedmih dneh so namreč v Avstriji po poročanju APA, ki se sklicuje na podatke platforme Our World in Data, povprečno potrdili 831 novih okužb dnevno na milijon prebivalcev, medtem ko so jih v Gruziji 781, Švici 743, na Češkem 674, v Sloveniji 668 in na Poljskem 648.

 
Komentarjev 10
 • 03a22797237ce84cc413aa3240ab4331bd637aab 12:31 15.november 2020.

  KURC!

 • Pikolo 11:24 15.november 2020.

  To je globalni fašizem in ne nam kazat neke kvazi primerjave. Terorr je teror, pri nas ali v Avstriji ali kje drugje. Proti fašizmu se je treba boriti z vsemi sredstvi.pika!

 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 10:20 15.november 2020.

  Če nekdo bolj zajebe kot mi, to še ni opravičilo...In kaj objavi Avstrija in kaj npr. Madžarska, je tudi velika razlika, da o Janezovih "strokovnjakih" ne bi..itak nas kurc gleda preko meje..mi pa tja hodimo delat...