Slovenija
12824 ogledov

Gantar jasen: ''Če ne bomo uspešni, je edina rešitev zaprtje!"

Tomaž Gantar Nebojša Tejić/STA
Minister za zdravje je zaskrbljen zaradi deleža pozitivnih testov. Če nam uide epidemija izpod nadzora, bomo lahko imeli težave, kot smo jim bili priča v naši soseščini.

Porast okužb, ki smo mu priča v Sloveniji, ni presenečenje, saj se situacija podobno razvija tudi drugje po Evropi. Ministra za zdravje Tomaža Gantarja skrbi delež pozitivnih testov, ki je že okrog 25 odstotkov, saj ne kaže na umirjanje epidemije. "Številke mene osebno in verjetno vse skrbijo, ker še vedno opažamo, da se nedosledno držimo navodil, ki so edina, ki lahko privedejo do boljših rezultatov," pravi minister. 

Razlika med prvim in drugim valom epidemije je predvsem v tem, da v prvem valu veliko odgovorov na ključna vprašanja, kaj pomeni covid-19, ni bilo. "Danes vemo več, čeprav ne vsega, danes lahko reagiramo na drugačen način. Če smo v prvem valu prekinili ves redni program, poskušamo zdaj na eni strani vzdrževati zdravstveni sistem in sproti zagotavljati potrebno število postelj za covid bolnike," pojasnjuje minister. Po njegovem mnenju je to prava pot – sprotno zagotavljanje postelj za covid bolnike in zdravljenje ostalih dokler to le lahko in s čim manj težavami za vse ostale bolnike. 

V slovenskem zdravstvu je trenutno na razpolago 7.522 postelj brez psihiatrije. "Od teh ne bo noben večji problem, če bo treba zagotoviti vsaj 10 odstotkov za covid bolnike, ni pa dobro delati na zalogo, ker so čakalne dobe dolge," meni minister Gantar. Potrebe po posteljah za covid bolnike se dnevno povečujejo za približno 10 do 12 postelj, kar pomeni, da je treba imeti nekaj rezerve v primeru, da ukrepi ne bi bili zadostni. "V tem trenutku lahko zagotavljam, da bo vsak bolnik deležen zdravljenja. Če nam uide epidemija izpod nadzora, bomo lahko imeli težave, kot so jih imele tiste države, ki jim je epidemija ušla," izpostavlja minister in dodaja, da nismo še na tej točki. 

Tatjana Lejko Zupanc Slovenija Lejko Zupanc: "Če se bo le dalo, bomo to preprečili."

V intenzivnih enotah lahko kapacitete po ministrovih besedah najmanj podvojimo, kar pomeni, da bi lahko imeli med 100 in1 50 postelj. Omejitev ne predstavlja samo prostor, ampak tudi usposobljen kader. V preteklih tednih je bilo sprejetih kar nekaj ukrepov, s katerimi bi zagotovili dodatno kadrovsko pomoč, saj so okužbe zaposlenih iz dneva v dan večji problem. Doslej je bilo skupno okuženih že več kot tisoč zdravstvenih delavcev. "Samo v tem mesecu je bilo v UKC Ljubljana 150 okuženih zdravstvenih delavcev," je navedel podatke. Praviloma do okužb prihaja izven zdravstvene ustanove. Temu področju zato posvečajo veliko pozornosti, saj bo zdravstveni sistem ogrožen, če ti delavci ne bodo mogli opravljati svojega dela v bodoče.

"Zahvaljujem se medicinskim sestram, zdranvikom, celotnim tomom, ki iščejo rešitve, da bi zagotavljali potrebno število postelj za vse bolnike, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, pa naj gre za covid-19 kot za vse ostale bolezni, kjer je hospitalizacija potrebna." 
minister za zdravje Tomaž Gantar

nošenje mask na prostem | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Spremembe glede karanten

"Za zaposlene je dogovor, ki je bil dosežen, takšen - če govorimo o kontaktih med sodelavcem, ki je bil okužen, in kolegi na delovnem mestu, je v dogovoru s strokovnjakom medicine dela treba preveriti,m ali je mogoče sodelavcem odrediti delo na domu ali se izolirajo. Če je to potrebno, dobi ustrezno potrdilo," je pojasnil minister. 

Družinski člani okuženih naj stopijo v stik s svojim osebnim zdravnikom in ga obvestijo o kontaktu. Zdravnik jih bo opozoril na možne znake bolezni, v primeru znakov jim bo odredil izolacijo, v nasprotnem primeru bolniški stalež za obdobje karantene. "To je karantena na domu. Formalno se spremeni nič, ni pa izdana odločba, kot smo jih izdajali doslej," je še pojasnil. Podoben sistem uporabljajo tudi v drugih državah. 

Trenutno smo v obdobju, ko epidemija še ni obvladana, zato je potrebna previdnost in pravočasno ukrepanje. "Moje mnenje je, da bi se moral vsak ravnati, kot da je okužen in kot tisti, ki ne želi okužiti svojih svojcev, prijateljev, sodelavcev v službi. To je edina pot," poudarja minister. 

stara gospa upokojenci upokojenka revščina ostareli ostarela Izpoved Slovenija V trgovini imela masko, zato so začeli riniti vanjo, da je ovca in 'staruhinja'

Če epidemije ne bomo obvladali, edina rešitev zaprtje

Virus je v Sloveniji razširjen do te mere, da sledenje kontaktov ni več možno. Podobno počnejo tudi v drugih državah, kjer so številke visoke. "Žal nismo izkoristili aplikacije, ki bi pomagala vsem nam. Žal je bila ta priložnost neizkoriščena, imamo pa še nekaj časa, da napravimo korak naprej," je prepričan minister. Poudaril je, da je poleg maske in razkuževanja rok, držanje distance pomemben ukrep, ki se ga moramo držati vsi dosledno, brez izjeme.

Na vprašanje, ali gremo v smeri popolnega zaprtja države, je odgovoril, da je on tisti, ki je odgovoren za zdravstveni sistem. "Da je potreben lockdown, je moje osebno mnenje. Številke so visoke. V tem trenutku lahko zagotavljam vsem, da bodo deležni zdravljenja. Če epidemije ne bi obvladali, v tem trenutku še raste, ni druge rešitve," meni minister. Znotraj stroke o tem poteka intenzivna razprava, mnenja so različna, a večinoma so po ministrovih besedah nagnjeni k bolj restriktivnim ukrepom. 

Covid-19 Slovenija Zdravstveni minister: Sem za popolno ustavitev javnega življenja

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 23
  • ode 08:04 22.oktober 2020.

    Na daleč se izognimo osebam brez ali nepravilno nadete maske. Tudi zunaj. Ne vstopajmo v prostore, kjer se nahajajo takšne osebe ali so se tam nahajale. Od sogovornikov zahtevajmo distanco, tudi, če imajo pravilno nadeto masko. Od najavljenih oseb ali ...prikaži več skupin obisk pogojmo z nošnjo mask. Ob terenskem delu od strank v naprej zahtevajmo nošnjo mask in distaco. ITD

  • stopworldcontrol 07:24 22.oktober 2020.

    Ni svobode govora !!!!!!

  • stopworldcontrol 07:23 22.oktober 2020.

    Kakšna svoboda govora neki vse bi cenzuriral. stop world control Kar brište bom pa 100x napisu. Banda politična....

Sorodne novice