Svet
16063 ogledov

Obsojen na dosmrtno kazen

Epa
Mladiča med branjem obsodbe odstranili iz dvorane.

Haaško sodišče je bivšega poveljnika vojske bosanskih Srbov Mladića spoznalo krivega za genocid v Srebrenici ter vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med obleganjem Sarajeva, zajetja opazovalcev za talce ter drugih zločinov med vojno v BiH. Za krivega ga je spoznalo v 10 od 11 točkah obtožnice. Obsojen je na dosmrtno kazen.

 | Avtor: Epa Epa

Mladiča po prekinitvi poslali iz dvorane

Sodišče je sodbo izreklo 22 let po vložitvi obtožnice. Po 16-ih letih skrivanja so ga maja 2011 prijeli v Lazarevcu v Srbiji. Sojenje je trajalo od 16. maja 2012 do 15. decembra lani.

Branje sodbe se je začelo ob 10. uri, po slabi uri je sledila prekinitev, ker je Ratko Mladić zahteval odmor za stranišče. Prekinitev je trajala skoraj uro. Odvetnik  Dragan Ivetić je nato od sodišča zahteval, da prekine izrek obsodbe, saj da je obdolžencu zaradi vznemirjenosti izredno narastel krvi pritisk in da je zaradi tega "na robu smrti". Pritisk so Mladiću izmerili med prekinitvijo in naj bi znašal 180/80.

Sodnik je povedal, da ta ni bil tako visok, kot trdi Mladićev odvetnik in da se bo s svojimi kolegi posvetoval, ali nadaljujejo branje sodbe ali ne. Zahtevi niso ugodili.

Ratko Mladić je pri tem vstal in začel kričati: "To je laž! Vse je laž"" Zaradi tega ga je sodnik poslal iz sodne dvorane. Bivši poveljnik bosanskih Srboj je branje sodbe nato spremljal prek ekrana iz bližnje sobe, v kateri sta še zdravnik in medicinska sestra.

Ob prihodu nasmejan

Ob prihodu na sodišče je 74-letni Mladić, ki naj bi bil zaradi možganske kapi v slabem zdravstvenem stanju, deloval sproščeno, nasmejan je dvignil palec nato pozdravil je odvetnike in se pustil slikati. Natančne opise grozljivih dejanj, ki so jih bosanski Srbi pod poveljstvom Mladiča izvajali nad Bošnjaki, ki jih je v angleščini bral sodnik Alphons Orie, je poslušal mirno, vmes zmigoval z glavo.

 | Avtor:

Mladić je obtožen v 11 točkah obtožnice - v dveh točkah za genocid, v petih za zločine proti človečnosti ter štirih za vojne zločine.Za genocid je obtožen v dveh točkah - za poboj 8000 Bošnjakov v Srebrenici julija 1995 ter Bošnjakov in bosanskih Hrvatov v šestih občinah v BiH leta 1992. Obtožen je tudi zaradi obleganja Sarajeva, najdaljšega obleganja kakega mesta v sodobni zgodovini, ko so srbske granate in ostrostrelci od 5. aprila 1992 do 29. februarja 1996 zahtevali življenja skoraj 12.000 ljudi. Obtožen je tudi zaradi zajetja več kot 377 opazovalcev ZN in modrih čelad kot talcev od maja do junija 1995, s čemer so hotele sile bosanskih Srbov preprečiti letalske napade Nata na njihove cilje.

S sodišča so že sporočili, da bo Mladić pred haaške sodnike prvič stopil v petek Svet Začetek sojenja Mladiću Mladić Slabega zdravja Svet "Prijeli Ratka Mladića"

 | Avtor: Epa Epa

Žrtve izzival s srbsko zastavo

Pred sodiščem, kjer so se zbrali sorodniki in prijatelji žrtev, je prišlo do incidenta. K skupini Bošnjakov je namreč pristopil mlajši moški, podpornik Ratka Mladića, ki je nosil srbsko zastava. Ena od bošnjaških žen mu je zastavo hotela vzeti. Začelo se je prerivanje, posredovati so morali varnostniki.

Mladićev sin: Skrbi nas

Na sodišču je tudi sin Ratka Mladiča, Darko Mladić, ki je sodišče obtožil, da ni objektivno. "Tožilstvo Ratka Mladiča ni uspelo povezati z nobeno od točk obtožnice," pravi Darko Mladić.

Za dvigovanje pokojnine je Ratko Mladić tik pred izročitvijo haaškemu sodišču po na tisoče evrov Svet Mastna pokojnina Mladićevemu sinu

 

Komentarjev 31
  • jameson 05:00 23.november 2017.

    Zapret ga v eno hladno, vlažno, mračno klet...pa jozicamurn da mu dela druzbo!

  • jameson 21:08 22.november 2017.

    Srbe na vrbe...

  • antitrust 19:57 22.november 2017.

    Vse lepo in prav, vendar zakaj so krivi samo srbski generali, muslimanski in predvsem hrvaški pa ne ?

Sorodne novice