Svet
40 ogledov

Moč ima skoraj identične učinke kot kokain

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Znanstveniki so ugotovili, da ima občutek moči podoben učinek na možgane kot kokain, tako da zviša raven testosterona in njegov stranski proizvod 3-androstanediol. To vodi v zvišanje ravni dopamina, možganskega sistema nagrajevanja, ki lahko povzroči zasvojenost.

Več kot sto let po tem, ko je zgodovinar baron Janez Acton skoval frazo moč navadnega človeka pokvari in popolna moč ga popolnoma pokvari, znanstveniki trdijo, da je pregovor z biološkega stališča resničen.

Ugotovili so, da ima občutek moči podoben učinek na možgane kot kokain, tako da zviša raven testosterona in njegov stranski proizvod 3-androstanediol tako pri moških kot pri ženskah. To vodi v zvišanje ravni dopamina, možganskega sistema nagrajevanja, ki se imenuje nucleus accumbens in lahko povzroči zasvojenost.

Moč in kokain s skoraj identičnimi učinki

Moč ima skoraj identične učinke kot kokain in preveč le-te lahko proizvede preveč dopamina, kar vodi v več negativnih posledic, kot sta aroganca in nestrpnost. Ian Robertson trdi, da to lahko do neke mere pojasni neobičajno in impulzivno vedenje tajkunov in zvezd. Za Daily Telegraph je povedal: "Pavijani nižje na hierarhični lestvici imajo nižje ravni dopamina na ključnih področjih možganov, če pa 'napredujejo' na višji položaj, se jim ustrezno dvigne tudi raven dopamina. Zato postanejo agresivnejši in spolno aktivnejši, pri ljudeh pa se podobne spremembe zgodijo zaradi moči."

Osebe z več moči tudi pametnejše

"Nasprotno degradacija v hierarhiji zmanjšuje raven dopamina, povečuje stres in zmanjšuje kognitivne funkcije," je še pojasnil Robertson in dodal, da so osebe z večjo močjo tudi pametnejše, saj dopamin izboljšuje delovanje sprednjega možganskega režnja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.