Svet
22 ogledov

Na Balkanu huda vročina

poletje vročina Dejan Mijović
V Srbiji so namerili 46 stopinj, kjer so v nedeljo zabeležili skoraj 90 zdravniških posredovanj.

Zaradi dviga živega srebra, ki te dni krepko presega 30 stopinj Celzija, imajo zdravniške ekipe polne roke dela. V treh dneh je na področju Zadra umrlo osem ljudi, tudi en Slovenec, sicer pa na Hrvaškem beležijo med 33 in 38 stopinj. V Srbiji so namerili celo 46 stopinj, kjer so v nedeljo zabeležili skoraj 90 zdravniških posredovanj.

Vročina do konca tedna ne bo pojenjala, v sredo in četrtek napovedujejo še večjo vročino, v Ljubljani okrog 34 stopinj.

Telo se lahko pregreje vsakemu

Poleg starejših in kroničnih bolnikov se lahko tudi zdravim osebam pregreje telo. "Vemo, da so bolniki ogroženi bolj kot ostali, pa tudi ni nujno, da so vsi starejši, ki umrejo zaradi posledic vročine, kronični bolniki," nam je povedal Peter Otorepec z inštituta za varovanje zdravja (IVZ). Starost je sicer pomemben dejavnik, saj pri starejših "občutek za žejo ni tako močan, občutek do toplote je tudi nekako zamegljen. Kup momentov je, katerih posledica je lahko smrt," pojasnjuje Otorepec. "Pri otrocih to ni tako velik problem, le z njimi včasih nepravilno ravnamo."

Včasih tudi voda ni dovolj

Če je človek zelo aktiven, je težko nadomestiti vso vodo. "Pri veliki telesni dejavnosti je najbolje piti izotonične napitke, ki vsebujejo tudi sladkor in sol, čista voda je v redu za ljudi, ki so manj aktivni in recimo sedijo v pisarni," dodajajo na IVZ.

Navadno je kot vzrok smrti navedena odpoved srca ali pregretje centra za toploto, zato na IVZ nimajo podatkov o povzročiteljih, kot je na primer uživanje alkohola na soncu ali podobno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.