Svet
25 ogledov

Na dražbi Titovo imetje

Tito Promo
Na dražbi se je znašlo imetje iz Vile Lapad, ki jo je uporabljal Josip Broz Tito. Postelja, v kateri je spal partizanski poveljnik, je naprodaj za le 3600 kun (okrog 450 evrov).

Nekdanja vila maršala Josipa Broza Tita v zalivu Lapad na južni hrvaški obali je bila pred kratkim vrnjena nasledniku družine Banac, Marojici Miloslaviću. Omenjena družina je razkošno nepremičnino ob morju izgubila v procesu nacionalizacije, hrvaška državna Agencija za upravljanje z državnim premoženjem (Audio) pa se je odločila na dražbi prodati pohištvo, ki stoji v vili.

Naprodaj je postelja, v kateri je spal Tito, njegovi fotelji in ležalniki ter stoli in mize, ki sta jih uporabljala skupaj z Jovanko Broz. Skupaj se prodaja 115 predmetov, njihova skupna izklicna cena je 200 tisoč kun (okrog 25 tisoč evrov).

Tito ni maral Vile Lapad

Najdražji predmet na dražbi je mali piano znamke C. Bechstein, katerega vrednost je država ocenila na 20 tisoč kun, sledi mu klubska mizica s ceno 15 tisoč kun. Eden izmed zanimivejših kosov pohištva je vsekakor postelja, v kateri je spal partizanski poveljnik, velika je 225x240 centimetrov, začetna cena pa znaša 3.600 kun.

Starinarji ocenjujejo, da so cene dokaj realne, saj so nekateri predmeti kar precej poškodovani, poleg tega pa Tito ni preveč maral omenjene vile in zato v njej ni preživel veliko časa.

Josip Broz Tito (Foto: Žurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Tudi Mesić je bival v vili

V vili je sicer občasno bival tudi bivši predsednik Hrvaške Stjepan Mesić, ki je v Vili Lapad leta 2005 sprejel tudi ameriškega igralca Johna Malkovicha, poleg njega pa jo je uporabljal tudi bivši predsednik Sabora, Vladimir Šeks.

Prihodnost vile je najbrž v mondenem turizmu, saj jo bodo verjetno spremenili do te mere, da bo primerna za premožnejše goste.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.