Svet
11 ogledov

Na Norveškem pokopali prvo žrtev po napadih

Oslo, pogreb, 18-letna Bano Rashi
1/7
Reuters
Na Norveškem so teden dni po morilskem pohodu Andersa Breivika danes pokopali prvo žrtev, 18-letno dekle, ki je umrla na otoku Utoya. Žalno slovesnost v spomin na 76 žrtev petkovih napadov so danes pripravili tudi norveški laburisti, na njej pa je spregovoril premier Jens Stoltenberg.

Na pogrebu 18-letnice, Bane Rashid, v kraju Nesodden južno od Osla, je zbrane nagovoril norveški zunanji minister Jonas Gahr Store. Hčerka kurdskih priseljencev je bila aktivna v podmladku norveških laburistov, ki jim pripada tudi Store.

V Oslu pa so v spomin na žrtve pokola, posebej na številne ubite člane svojega podmladka, potekale žalne slovesnosti, ki so jih pripravili vladajoči laburisti. Premier Jens Stoltenberg je v govoru pred več sto strankarskimi kolegi ponovil, da so bili petkovi dogodki "napad na našo demokracijo", ki pa ga bodo Norvežani skupaj premagali.

Zbrane je nagovoril tudi vodja laburističnega podmladka Eskil Pedersen, ki je zatrdil, da se mrtvih prijateljev ne bodo spominjali z žalostjo, temveč z nasmehom, in da se bo njihov tabor prihodnje leto znova vrnil na Utoyo. A kot je priznal, bo njihova generacija za vedno ostala v spominu kot "generacija 22. julija", po poročanju francoska tiskovne agencija AFP navaja STA.

Žalno slovesnost pripravljajo tudi v mošeji v predelu Osla, kjer živijo večinoma priseljenci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.