Svet
20 ogledov

Na Tajskem veliki politični preobrat

Yingluck Shinawatra EPA
Tajska volilna komisija je objavila prve delne izide današnjih parlamentarnih volitev, ki kažejo na prepričljivo zmago opozicijske stranke Pheu Tha, bivšega premierja Thaksina Shinawatre.

Poraz je že priznal tudi premier in vodja do sedaj vladajoče Demokratske stranke Abhisit Vejjajiva, ki so ga podpirale predvsem tajske elite.

Objavljeni delni izidi volitev po preštetju 92 odstotkov glasov kažejo, da je stranka Yingluck Shinawatre, mlajše sestre leta 2006 strmoglavljenega in izgnanega premiera Thaksina Shinawatre, dobila 260 od 500 sedežev v parlamentu. Pheu Thai ima tako absolutno večino glasov, ki je potrebna za oblikovanje vlade.

Demokratska stranka Abhisita Vejjajive je po objavljenih delnih izidih dobila 163 sedežev v parlamentu. "Izid je jasen. Zmagala je stranka Pheu Thai, demokrati pa so utrpeli poraz," je izide komentiral premier Abhisit.

Zmago Pheu Thai so napovedovale že prve projekcije po zaprtju volišč. Vendar pa so izidi vzporednih volitev kazali na bistveno bolj prepričljivo zmago Yingluck, saj so so njeni stranki pripisovali celo 313 sedežev v parlamentu.

47 milijonov Tajcev je na volitvah odločalo o prihodnosti monarhije, ki je znova na razpotju. To so bile 26. splošne volitve od odprave absolutne monarhije.

Pomembno vlogo pri volitvah je imela tudi vojska, ki je v zadnjih 79 letih izvedla 18 državnih udarov – zadnjega septembra 2006, ko je bil strmoglavljen Thaksin. Poveljnik vojske, general Prayuth Chan-Ocha, je v televizijskem nastopu Tajce pozval, naj glasujejo za "dobre ljudi" in za "institucijo", s čimer je imel v mislih monarhijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.