Svet
468 ogledov

Na tem področju smo v primerjavi s sosednjimi državami v prednosti

računalnik zaslon otrok starš oče Shutterstock
Podobno kot v Sloveniji so se tudi v sosednjih državah šole zaprle, pouk pa do nadaljnjega poteka virtualno. Sodeč po podatkih mednarodne organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je Slovenija tokrat v prednosti pred sosedami, z izjemo Avstrije. Sodi namreč med države z največjo pokritostjo z računalniki, ocenjujejo, da ima računalnik več kot 95 odstotkov otrok. Med države s tako visokim odstotkom pokritosti z računalniki poleg Slovenije in Avstrije sodijo še Danska, Norveška, Poljska, Latvija, Islandija, Švica in Nizozemska.

Maturanti bodo izpite vseeno lahko opravljali v slovenskem jeziku

Kako bo torej drugod? V Italiji naj šolsko leto ne bi bilo izgubljeno, tudi zagovor diplomskih del poteka preko spleta. Po zadnjih podatkih naj bi bila šola zaprta vsaj do maja, a bo najbrž še precej dlje. Mati dijakinje, ki obiskuje srednjo šolo v Trstu, pravi, da njena hči v tem času ocene vseeno dobiva – za poslane naloge ali za raziskovalna dela, ki jih otroci v tem času delajo doma.

Po poročanju Primorskega dnevnika naj bi z namenom oskrbe Italijani zagnali projekt Stikalo za digitalno šolo, ki predvideva nakup tehnoloških pripomočkov za šole in družine, ki nimajo potrebne opreme in potrebujejo pri nakupu finančno pomoč.

"A s projektom, ki predvideva tudi nastavitev primernih platform, pomoč na daljavo, pripravo ustrezne dokumentacije za zagotavljanje varstva osebnih podatkov, usposabljanje učnega osebja s pomočjo webinarjev v slovenskem jeziku, spletne vadnice za družine in učno osebje, je Deželni šolski urad oz. Urad za slovenske šole v sodelovanju s Slovenskim deželnim gospodarskim združenjem in Zadružno kraško banko Trst Gorica odprl številna vprašanja o uporabi digitalnih dnevnikov in virtualnih učilnic," poroča Primorski dnevnik.

Učni kader slovenskih šol v Furlaniji – Julijski krajini se je sicer prilagodil izrednim razmeram, čeprav so pred izrednimi razmerami tovrsten pouk le redko izvajali. "Obravnavajo nas, kot da bi bili navaden šolski sistem, a vemo, da so slovenske šole v Italiji poglavje zase – majhen sistem, ki lahko ukrepa zelo hitro," je za Primorski dnevnik dejal vodja urada za slovenske šole Igor Giacomini, ki je poleg tega obljubil še, da bodo lahko maturanti državni izpit v celoti opravljali v slovenskem jeziku.

Hrvati naj bi z dobro strategijo pomagali drugim državam

Podobno je na Hrvaškem, izpiti in ocenjevanja potekajo preko spleta. Šole ne bodo podaljševali v počitnice, ne vedo pa še, kako bo z maturo. Maturante bo pristojno ministrstvo dodatno izobraževalo preko televizijskega programa RTL 2, situacija se je po dveh tednih nekoliko umirila, je za RTL povedal glavni svetovalec hrvaške ministrice za znanost in izobraževanje, Marko Košiček.

"Lahko rečemo, da so se stvari dobro iztekle. V 39.000 virtualnih učilnicah in zbornicah imamo več kot 450.000 učencev. Pouk poteka na YouTubu in preko televizije," je za RTL dejal Košiček.

A tudi na Hrvaškem se dijaki pritožujejo, da nikoli niso imeli več domačih nalog in da so prezaposleni. "Poudarek je bil na vzpostavitvi sistema in nekateri učitelji so ga razumeli, kot da bi morali narediti več kot običajno, drugi pa so spoznali, da imajo premalo dela," je stanje komentiral Košiček.

Razložil je, da imajo pripravljenih več različnih scenarijev, kako naprej, ter da so v splošnem dobro pripravljeni – zatrdil je tudi, da se od njih želijo učiti mnoge evropske države, zato, kot pravi, prevajajo vsa gradiva in strategije.

Priložnost za inovativnost

Andreas Schleicher, vodja izobraževanja pri OECD, pa ostaja optimističen: "To je odličen trenutek za učenje. Vsa birokracija, ki preprečuje inovativnost, je izginila in ljudje iščejo rešitve, ki jih v preteklosti niso želeli videti," je poudaril. Učenci bodo po njegovem zdaj bolje razumeli, kako se učiti, kaj jim je sploh všeč ter kaj potrebujejo za uspešno delo. "Prave spremembe se dogajajo v globoki krizi," je še dejal, po poročanju portala Quartz.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.