Svet
19531 ogledov

Na tem srhljivem otoku so najdlje čakali 2023

Howland Island Wikipedia
Šele takrat je celotna zemeljska obla prešla v novo koledarsko obdobje.

Konec leta 2022 so najprej, ko smo bili v Srednji Evropi še sredi zadnjega decembrskega dneva, dočakali na Japonskem ter v Severni in Južni Koreji.

Ko je na našem delu zemeljske oble nastopila polnoč, so na ameriški celini še vedno odštevali ure do vstopa v novo koledarsko obdobje. A tudi, ko je ura odbila polnoč na zahodni obali ZDA in celo na Havajih, celotna Zemlja še ni prešla v leto 2023.

To se je zgodilo šele ob 13. uri po našem, srednjeevropskem času. Takrat se je začel januar na otočju Phoenix oziroma Rawaki, kakor tudi pravijo tej skupini majhnih atolov sredi Pacifiškega oceana.

Phoenix oziroma Rawaki leži približno na pol poti med Avstralijo in Havaji, nahaja se rahlo severno od ekvatorja. Večji zemeljski gmoti v tem otočju sta otoka Howland in Baker, merita malce več kot dva kvadratna kilometra.

Howland Island | Avtor: Wikipedia Wikipedia

Otočje nima stalnih prebivalcev, tam se občasno ustavi le plovilo ali letalo ameriške agencije za ribištvo in naravne vire (U.S. Fish and Wildlife Service). Atoli namreč spadajo pod okrilje ZDA, čeprav gre za ozemlje, ki ni vključeno v teritorij te države.

Dve uri prej kot na otočju Phoenix bo novo leto nastopilo v Honoluluju - prestolnici Havajev.

Otok Howland je v središče pozornosti prišel sredi 20. stoletja, ko se je v povezavi z njim odvila srhljiva drama, ki jo je spremljal ves svet.

Takrat je atol z improvizirano pristajalno stezo neuspešno iskala pilotka Amelia Earhart, ki je ob svojem letu okrog sveta tam načrtovala postanek. Otoka ni našla, njeno letalo pa je 2. julija 1937 izginilo z radarjev.

Amelie Earhart, ki je takrat vzletela na Novi Gvineji, niso nikoli našli.

Amelia Earhart | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Komentarjev 5
  • robi2107 10:55 01.januar 2023.

    Vprašanje, koliko časa bodo tam še praznovali novo leto. Višina otoka je cca 2m in bo zaradi globalnega segrevanja in posledično dviga morske gladine prej ali slej pod vodo. Politično je sicer otok del Republike Kiribati.

  • Ender3 00:43 01.januar 2023.

    Pri nas bodo najdlje čakali na Trstenjakovi, kjer itak še živijo v preteklosti. Nekateri celo v letu 1933..

  • Avatar NX11
    NX11 21:47 31.december 2022.

    Pogumna in hkrati neumna gospa. Ni vsak poklic za ženske, letalstvo pa sploh ne. Namesto tega predlagam zimsko vožnjo na smetarskih tovornjakih, dela na gradbiščih pri plus 40, za najbolj sposobne se morda najde še kako delovno mesto v velenjskem ...prikaži več premogovniku ali pa morda pehota v vojski, za prvo bojno linijo se razume, če pride do sranja..Tako boste končno enakopravne moškim, česar si tako želite? Vsaj tako pravijo na 24kur in rtv.

Sorodne novice