Svet
1 ogledov

Nad krizo z referendumom

Grčija protesti
1/9
EPA
V Grčiji spet poteka 24-urna splošna stavka. Protestov se udeležuje več kot 16 tisoč ljudi. Med policisti in mladimi so izbruhnili spopadi.

Stavka je ohromila Grčijo. Zaprte so šole, vladni uradi in turistična središča. Na tleh so ostala letala, prav tako ne vozijo trajekti. V bolnišnicah delajo v zmanjšanem obsegu.

Glavni sindikati so v središču Aten organizirali proteste, ki se jih udeležuje več kot 16 tisoč ljudi. Protesti so napovedani tudi v nekaterih drugih mestih. V glavnem mestu je prišlo do obračuna med policijo in manjšo skupino protestnikov, ki so nanje metali kamenje. Policija je na napad odgovorila s solzivcem.

"Vlada poglablja recesijo"

Kritiki varčevalnih ukrepov vladi očitajo, da z varčevanjem poglablja recesijo in Grčiji ne daje priložnosti, da bi sama rešila težavo z javnim dolgom. Sindikati vladi očitajo, da krči pravice delavcev in jim uničuje življenja. Odločeni so, da bodo temu naredili konec.

Vlada načrtuje zmanjšanje števila zaposlenih v javnem sektorju za 30 tisoč in nadaljnje nižanje plač. Odpuščene delavce bi umestila med "začasne delovne rezerve", kar pomeni, da bodo leto dni prejemali 60 odstotkov plače, po letu dni pa bo njihovo delovno razmerje prekinjeno. Tako naj bi privarčevali 300 milijonov evrov. Napovedujejo tudi nove davke, ki naj bi v blagajno prinesli 7,1 milijarde evrov.

Je rešitev referendum?

Vlada prebivalce miri, da ima dovolj denarja za izplačilo pokojnin in plač do sredine novembra. Finančni ministri evroobmočja še niso sprejeli odločitve o izplačilu pomoči Grčiji.

Grški gospodarski minister Mikalis Krisohoidis je položaj države opisal kot "precej brezupen". "Vse bolj znižujemo prihodke ljudi, večkrat smo že znižali pokojnine in dvignili davke. To so zelo boleči časi za Grčijo," je dejal za tednik Die Zeit.

Kot glavno težavo je navedel negotovost, saj vsake špekulacije o mogočem bankrotu v državi povzročijo nemir. Zatrdil je, da razglasitev nesposobnosti za plačevanje obveznosti sploh ne pride v poštev.

Grški notranji minister Haris Kastanidis meni, da bi morali izvesti referendum o dolžniški krizi. "Grki se morajo v tem kritičnem trenutku odločiti glede fiskalnih težav države, " je dejal. Podrobnosti o datumu referenduma in referendumskem vprašanju ni razkril. "Vprašanje ne bo lahko, bo pa pomembno," je dejal.

Komentarjev 1
  • privat 16:52 05.oktober 2011.

    razbite vse kar vidite?? ...če bo kaj ostalo bojo to že bogataši privatizirali-kupili na račun vaših žuljev