Svet
11 ogledov

Nagrada za voditelja upornikov

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Na krovu libijskega letala, ki je pristalo v Kairu, ni bilo Gadafija. Napadi sil, ki so na strani Gadafija, vse hujši. Razpisana nagrada za prijetje voditelja upornikov.
Posebni poročevalec OZN Juan Mendez pa je potrdil, da so odprli preiskavo o obtožbah glede mučenja, ki naj bi ga Gadafijeve sile izvajale vse od začetka vstaje.

Mendez je dejal, da so Gadafijeva mučenja in ilegalni zapori v preteklosti "zelo dobro dokumentirani".

Libijski voditelj Moamer Gadafi je z zasebnim letalom, ki je letelo preko Grčije, zbežal iz Libije, so dopoldan poročali grški mediji.

Na grškem zunanjem ministrstvu so potrdili, da je preko njihovega zračnega prostora letelo libijsko letalo, nimajo pa informacije, da bi bil na njem tudi Gadafi.

V grškem zračnem prostoru se je letalo nahajalo le okoli 15 minut,  okoli 12. ure po našem času pa je že pristalo v Kairu.  Kot se je kmalu izkazalo, je bil na krovu major general Abdel Rahman Ben Ali Al Sajid Al Zavi, ki vodi libijsko službo za zaloge in logistiko.

Prepričan v zmago
Gadafi se je včeraj pojavil pred tujimi novinarji v Tripoliju, kjer je dal intervju za francosko in turško televizijo – ponovil je že večkrat slišano. Kot poroča Sky news, je bil nastop namenjen predvsem razkazovanju mišic. Poudarjal je, da ima oblast še vedno v svojih rokah, za vstajo pa je znova okrivil tuje sile.

V nagovoru na državni televiziji je dejal, da morajo osvoboditi Bengazi, ki je padel pod oblast "upornikov in mladine, ki so jim oprali možgane".

V Libiji naj bi od začetka spopadov umrlo okoli tisoč ljudi, okoli 200 tisoč naj bi jih bilo že razseljenih.

Trupla na ulicah Zavije
Gadafijevi podporniki se z uporniškimi silami bojujejo tako na vzhodu kot na zahodu države.

Pravo vojskovanje je včeraj potekalo za mesto Zavija, ki leži le 50 kilometrov zahodno od prestolnice Tripoli. Libijski vodja je nad prebivalce mesta poslal vojsko v tankih in letalih. Zdravniški viri poročajo o 40 mrtvih.

Oblasti so razpisale 400 tisoč ameriških dolarjev nagrade za prijetja uporniškega voditelja, nekdanjega pravosodnega ministra Mustafa Abdel Džalila.

"Zavija, kot smo jo poznali, ne obstaja več. Mesto so začeli napadati ob 10. uri dopoldan in prenehali šele okoli 23.30. Ni elektrike in vode, odrezani smo od sveta," je za Reuters dejal Ibrahim, prebivalec Zavije. Po njegovih besedah na ulicah leži na ducate trupel.

Uporniki so včeraj še imeli pod nadzorom osrednji trg mesta, vendar so si Gadafijevi tanki že zjutraj utirali pot na trg.

Kot je za BBC dejal še en prebivalec Zavije, so zbežali iz mesta in se skrivajo. Poudaril je, da se ne morejo boriti proti 50 tankom in več kot sto oklepnim vozilom.

Predstavnik libijske vlade pa je že včeraj dejal, da je mesto v njihovih rokah, na ulicah in na pokopališču pa se "skriva morda le od 30 do 40 ljudi, ki so že obupani". Tujim novinarjem so vstop v mesto preprečili.

libija | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Rusija in Kitajska ostajata "hladni"
Uporniki nikakor ne mislijo odnehati, zavedajo pa se, da so Gadafijeve sile zaradi opremljenosti s tanki in letali v veliki prednosti. "Dokončno zmago bomo dosegli, ko bodo zagotovili prepoved letenja nad Libijo. Če bi uvedli še ukrepe, ki bi Gadafiju preprečili najemanje plačancev, bi konec doživel v nekaj urah," je dejal Hazif Goga, predstavnik uporniškega narodnega sveta.

Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je dejal, da zavezništvo ne namerava posredovati v Libiji, je pa zavezništvo pripravljeno se odzvati na vsakršen razvoj dogodkov.

Mednarodna skupnost odločitve o prepovedi letenja še ni sprejela – to lahko stori Organizacija združenih narodov (OZN). Osnutek resolucije pišeta Francija in Velika Britanija. Rusija in Kitajska, ki imata kot stalni članici Varnostnega sveta OZN pravico veta na vsako odločitev, do predloga ostajata hladni in zadržani. Če bi uvedli prepoved letenja, bi to najverjetneje zahtevalo napad na libijske letalske sile.

Združene države Amerike predlog sicer podpirajo, vendar je ameriška državna sekretarka Hillary Clinton poudarila, da to ne more biti le ameriška iniciativa: "Gadafija smo pozvali, naj odstopi. Ko se voditelji držav obrnejo proti svojemu ljudstvu, je čas za konec."

Mednarodna skupnost sicer pripravlja ukrepe, vendar je do vojaškega posredovanja zadržana.

Ameriški predsednik Barack Obama in britanski premier David Cameron sta se strinjala, da je skupni cilj konec nasilja in Gadafijev odhod. V telefonskem pogovoru sta se dogovorila, da bodo nadaljevali z izdelavo načrtov – "ti vključujejo tako Nato kot tudi celoten spekter možnih odzivov, tudi nadzor, humanitarno pomoč, zaostritev embarga in uvedbo prepovedi letenja".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.