Svet
4422 ogledov

Najstnico v reki napadel in razmesaril morski pes

Morski pes napad Profimedia
Zelo redek dogodek se je zgodil pred očmi prijateljev 16-letnega dekleta. Ni ji več mogel pomagati niti pogumnež, ki je skočil za njo v vodo.

Do dogodka je prišlo na zahodu Avstralije v reki Swan pri mestu Perth. Skupina prijateljev se je v soboto popoldan po lokalnem času z vodnimi skuterji vozila po reki, ko so naleteli na jato delfinov, poroča BBC. 16-letno dekle, ki so ga kasneje identificirali za Stello Berry, je skočilo v vodo, da bi z njimi zaplavala. Takrat pa jo je napadel morski pes, ki je bil tudi v reki, približno 2,5 kilometra stran od njenega ustja.

Priče so povedale, da je začelo dekle kričati. Takrat je za njo v vodo takoj pogumno skočil eden od prisotnih, so povedale priče. Najstnico so s skupnimi močmi zvlekli na kopno, lokalni mediji poročajo, da je imela hudo razmesarjeno nogo. Zdravniške ekipe, ki so prihitele na pomoč, ji niso več mogle pomagati. 

Perth Avstralija | Avtor: epa epa

Predstavnik lokalnih oblasti Paul Robinson je dogodek opisal za travmatičnega. Sprva so interventne službe mislile, da je dekle poškodoval vijak kakšnega čolna, a so nato glede na pripovedovanje prič ugotovile, da gre za morskega psa. Najverjetneje je šlo za vrsto morski bik, ki velja za zelo agresivno. Za to vrsto ni nič nenavadnega, če zaide v dovolj globoke reke in celo jezera. Je pa po besedah Robinsona zelo redko, da je žival zašla tako globoko po strugi reke.

Gre za prvi zabeleženi tragični napad morskega psa na reki Swan po natanko stoletju, potem ko je januarja 1923 v podobnih okoliščinah umrl 13-letnik. V Avstraliji v povprečju zabeležijo okoli 20 napadov morskih psov na leto, od tega pa je glede na dolgoletno povprečje le eden smrten. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 19:20 04.februar 2023.

    "16-letno dekle, ki so ga kasneje identificirali za Stello Berry", pa dobr,a bi lahko vsaj preverili članek,predno ga daste v eter!!!