Svet
2167 ogledov

Namesto otrok bi morala iz goreče hiše reševati slike

Severna Koreja Epa
Materi grozi dolga zaporna kazen, ker je iz goreče hiše rešila svoje otroke, ne pa tudi slik voditeljev države.

Daily NK, spletna stran, ki deluje v Južni Koreji, a prek svojih zvez poroča o dogajanju v severni sosedi, je objavila zgodbo o severnokorejski materi, ki bo zaradi svojega nedržavniškega početja morda pristala v zaporu.

30. decembra je v njeni hiši v bližini kitajske meje izbruhnil požar, poroča spletna stran. V hiši sta živeli dve družini, v trenutku izbruha požara pa so bili v njej le otroci, saj so bili odrasli zunaj. Obe materi sta stekli v hišo, da bi rešili vsaka svoje otroke. Eni od mater pri tem ni uspelo hkrati zgrabiti portrtetov prejšnjih voditeljev države Kim Il Sunga in Kim Džong Ila. Oba morata po zakonu viseti v vsakem domu v Severni Koreji.

Zaradi tega se je mati znašla v preiskavi severnokorejskih varnostnih oblasti, saj v državi velja pravilo, da se morajo podobe "Večnega vodje" in "Ljubljenega vodje" obravnavati kot svetinje, "skruniteljem" pa grozijo težke posledice.

Mater naj ne bi dovolili stika z njenimi otroki, ki so zaradi posledic opeklin v bolnišnici. Ne dovolijo ji niti, da bi otrokom priskrbela nujne antibiotike, ki so potrebni za celjenje. Grozi ji dolga zaporna kazen s prisilnim delom.

Druga mati je imela več sreče in jo oblasti pustijo pri miru. Potem ko je iz hiše uspela rešiti otroke, je neki mladenič uspel pred ognjem rešiti tudi oba portreta, ki so pripadali njeni družini. Mladeniča, ki se je nedavno vrnil iz zapora zaradi nasilnega vedenja, sedaj slavijo kot heroja. 

Severno Korejo od leta 2011 vodi samodržec Kim Džong Un, vnuk oziroma sin obeh Kimov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar praufo
    praufo 19:10 12.januar 2020.

    kim il sung, veliki prijatelj jb tita, ki ga nekateri tako hvalite ... banda komunajzerska