Svet
37282 ogledov

Nekdaj najbogatejši Rus, ki ga je Putin spravil v zapor: "Bliža se njegov konec!"

Vladimir Putin Epa
Ruski oligarh in nekdaj najbogatejši Rus, Mihail Hodorkovski, trdi, da se kmalu bliža Putinov konec.

Med kritiki ruskega predsednika Vladimirja Putina je tudi včasih najbogatejši človek Rusije, ruski oligarh Mihail Hodorkovski, ki je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja prišel do velikega bogastva skozi divjo privatizacijo, in ki dobro pozna rusko politično elito, je prepričan, da je ruski predsednik "na poti, ki ga pelje v njegovo smrt".

Mihail Hodorkovski | Avtor: Reuters Reuters
"Tudi če zmaga v Ukrajini, začel bo vojno z Natom zaradi težav znotraj države. Na koncu bo izgubil. Če vojna v Ukrajini ne bi zahtevala toliko življenj, bi rekel, da sem precej srečen, ker je Putin krenil po tej poti, ki ga bo odpeljala v smrt. Njegova zmaga ali poraz v Ukrajini je sicer na tej točki popolnoma odvisna od Zahoda. Če Zahod ne uspe, se bo utegnil soočiti z 2.500 kilometrov dolgo vročo mejo v Evropi," je Hodorkovski povedal v intervjuju za Financial Times. Dodal je, da je sprememba režima v Rusiji možna, vendar le s silo. 

Hodorkovski je bil v Rusiji proglašen za tajnega agenta; od leta 2015 biva v Londonu, deset let pa je preživel v ruskem zaporu - od leta 2003 do 2013. Razlog za to je bil v političnem sporu s Putinom. Na ruski televiziji je odprto govoril o Putinovi korupciji. Hodorkovski je med drugim v intervjuju povedal, da je prepričan, da je ruski predsednik mnogokrat obžaloval svoje odločitve, vendar da mu je danes pomembno le to, da se ohrani na oblasti. Priznava, da je leta 2000, ko je prišel na oblast, imel podporo ruskih oligarhov, ki pa da mu danes obračajo hrbet. 

Poveljnika iz Azovstala odpeljali v Rusijo 

Medtem iz ukrajinskih bojišč danes odmeva vest, da so ruske sile glavna poveljnika ukrajinskih borcev iz jeklarne Azovstal, ki so se predali po bitki za Mariupolj, prepeljale v Rusijo. Kot je sinoči še poročala ruska tiskovna agencija Tass, je bilo to potrebno zaradi preiskav. Po zadnjih podatkih naj bi bili v moskovskem zaporu.

"Predstavniki specialnih enot so Svjatoslava Palamarja in Sergeja Volinskega premestili iz Donecka v Rusko federacijo, da bodo z njima opravili preiskovalne dejavnosti. Prav tako so v Rusijo prepeljali druge častnike iz različnih ukrajinskih enot," je za Tass povedal neimenovan predstavnik organov kazenskega pregona. Resničnosti navedb za zdaj ni bilo mogoče neodvisno potrditi.

Ruski organi pregona so kasneje za Tass potrdili, da so več poveljnikov Azovskega bataljona, ki so se predali, odpeljali v moskovski preiskovalni zapor Lefortovo. "Trenutno je bilo v Lefortovo odpeljanih več azovskih poveljnikov, ki so bili zajeti med spopadi za Mariupolj," je povedal vir, ki njihovih imen ni razkril.

Usoda več sto branilcev Mariupolja, ki so se maja predali po večmesečnem obleganju ruskih sil, ni znana. Iz Moskve so pred časom sporočili, da so bili premeščeni na vzhod Ukrajine, ki je pod nadzorom proruskih sil.

ukrajina vojna Vojna Slovenija Rusi: V Ukrajini smo ubili 74 hrvaških plačancev. To odgovarjajo Hrvati. Vladimir Putin Vojna Svet Putin spet zagrozil s hipersoničnim orožjem

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 14:51 20.junij 2022.

    Iz njegovih ust v božja ušesa!!!

  • Friderik1950 07:16 20.junij 2022.

    Ni tema, pa vendar. Za mene je bila napačno strateško vodena vojna končana s predajo elitnega bataljona, ki bi ga morali rešiti iz obroča v vsakem primeru. Tako pa zelo žalostno. Na eni strani elitni državniški sprejemi, na drugi strani ...prikaži veči pa ti zajamejo elitni bataljon, kolikor ga je še ostalo. Žalostno. Kako pa Rusi spoštujejo konvencijo o vojnih ujetnikih pa vemo iz zgodovine. Moj pogled pač.

  • Avatar Hribar65
    Hribar65 05:56 20.junij 2022.

    SLAVA RUSIJI - Z -