Svet
8012 ogledov

Putin spet zagrozil s hipersoničnim orožjem

Vladimir Putin Epa Novice: Putin vrača udarec Sloveniji: To zahteva od uradne Ljubljane
Govor ruskega predsednika na mednarodnem gospodarskem forumu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v govoru na mednarodnem gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu danes kritiziral sankcije Zahoda, ki jih je označil za neuspešne in nepremišljene. 

Zahodne sankcije, uvedene proti Rusiji, po Putinovem prepričanju niso imele učinka. "Gospodarski 'blitzkrieg' že od samega začetka ni imel možnosti za uspeh," je dejal ruski predsednik. "Smo močni ljudje in se lahko spopademo z vsakim izzivom," je zatrdil v govoru predstavnikom ruske politične in gospodarske elite.

Sankcije, ki so jih zahodne države uvedle proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, je označil za "blazne" in "nepremišljene". Po njegovem so ukrepi močno prizadeli tudi Evropsko unijo. Škodo zaradi sankcij za Evropo je ocenil na 400 milijard dolarjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ponovil odločenost Rusije

Putin je bil deležen aplavza, ko je ponovno potrdil svojo odločenost, da nadaljuje "posebno vojaško operacijo" v Ukrajini, ki je, kot je dejal, sprožila niz zahodnih gospodarskih sankcij "brez primere", poroča Reuters. Zahodne države je ob tem obtožil kolonializma.

V svojem govoru na forumu, ki se ga letos ni udeležil praktično nihče z Zahoda, je bil kritičen tudi do ZDA. Dejal je, da se obnašajo kot "božji glasnik na Zemlji".

Ukrajina Donbas | Avtor: Profimedia Profimedia

Zavrnil krivdo za gospodarsko krizo

Poudaril je tudi, da vojaška operacija Rusije v Ukrajini ni vzrok za globalne gospodarske težave, in zahodne države okrivil, da izrabljajo položaj, da bi prikrile lastne napake.

"Naraščajoče cene, inflacija, težave s hrano, cene goriva (...) so posledica sistematičnih napak v ekonomski politiki sedanje ameriške administracije in evropske birokracije," je dejal Putin v svojem nastopu, ki je trajal dobrih 70 minut.

Na koncu znova zagrozil 

Za skoraj štiri mesece trajajočo vojno v Ukrajini je znova zatrdil, da zanjo ni bilo alternative. "V trenutnih razmerah je bila v luči naraščajočih tveganj in groženj odločitev Rusije za izvedbo posebne vojaške operacije (...) vsiljena in nujna," je dejal. Zahod je pred tem "dobesedno napolnil Ukrajino s svojim orožjem in vojaškimi svetovalci", je dodal.

Glavni cilj invazije na Ukrajino je bila obramba "našega" naroda v pretežno ruskem Donbasu, ruski vojaki v tej pokrajini na vzhodu Ukrajine pa se borijo za obrambo ruskih "pravic za varen razvoj".

Putin je znova tudi ponovil, da Rusija ni kriva za blokado ukrajinskega izvoza žita in dvig cen hrane ter pripomnil, da "nismo mi tisti, ki so minirali pristanišča". Dejal je, da bo Rusija zagotovila varnost izvoza žita, če bo Kijev očistil morske mine.

Putin je v svojem govoru še enkrat zagrozil z izjavo, da ima Rusija "zahvaljujoč visoki tehnologiji hipersonično orožje, ki mu za zdaj še ni para v svetu". 

Potovanje z letalom; letalo Svet Iz Rusije beži več kot 15.000 milijonarjev: To so države, kamor bi se preselili Robert Golob Bruselj Slovenija Golob jasno glede Ukrajine v Evropski uniji

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • diaz 00:10 18.junij 2022.

    Pozdravljeni, ponudba posojila med resnimi in poštenimi posamezniki v 72 urah. Za vse vaše finančne težave sem vam še naprej pripravljen pomagati. moj kredit je odprt za posameznike in podjetja, ki so sposobni spoštovati pravico do financiranja in pogodbo, ki ...prikaži več jo bomo morali podpisati. kontaktirajte me po e-pošti: pecniksuzana0@gmail.com

  • jakec1575 23:26 17.junij 2022.

    Najvecja laz je, da si je evropa sama kriva za energetsko krizo, ki naj bi se zacela ze pred vojno. Gazprom je najeta skladisca v evropi namerno drzal prazna ze lansko leto. Naj ga matilda pobere

  • Jernej65 22:59 17.junij 2022.

    Tudi Hitler je grozil in se drl z prižnice in cela Nemčija mu je ploskala. Oči so mu skoraj izkočile iz jamic, v takšnem zanosu je bil. Na koncu se je sam ustrelil v glavo, iz velike Nemčije ni bilo ...prikaži več nič. Tako bo tudi z Putinom in veliko Rusijo. Spominjali se ga bomo kot enega največjih morilcev v zgodovini.