Svet
13217 ogledov

Nenavadni zaslužki rafinerij bencina in dizla

Rafinerija nafte Profimedia
Rafinerije bencina zaslužijo petkrat več kot lani, dizelske pa osemkrat več.

Rafinerije nafte trenutno zaslužijo skoraj petkrat več s proizvodnjo bencina in osemkrat več s proizvodnjo dizla kot pred letom dni. Razlog je manjša zmogljivost po ustavitvi predelave v ruskih obratih, kažejo podatki, ki jih je objavil britanski BBC.

denar bankovci gorivo Slovaki Avto Slovaki našli obvod za Orbanovo diskriminacijo pri cenah goriva za tujce

Pred vojno v Ukrajini je bil velik del bencina in dizla, ki ga je porabila Evropa, proizveden v ruskih rafinerijah in uvožen v Evropo s tankerji. Čeprav dobava ni povsem prekinjena, danes iz Rusije prihajajo precej manjše količine goriva. Zaloge goriva so bile pred napadom Rusije na Ukrajino majhne, zmogljivosti za rafiniranje pa tudi takrat niso bile dovolj velike. Sektor v zadnjih letih ni bil preveč dobičkonosen in je pritegnil le malo naložb.

Zato ni bilo dovolj rezervnih kapacitet za nadomestilo izpada zaradi sankcij Rusiji, pojasnjuje BBC.

bencinska črpalka gneča Bodite pripravljeni Avto Pred poletnimi dopusti grozi pomanjkanje goriva

Zmanjšanje dobave iz Rusije je prineslo nova delovna mesta v sektor, ki je že pred tem deloval s polno zmogljivostjo. Ker so predelovalne zmogljivosti nezadostne, so se marže rafinerij, razlika med stroški nabave nafte ter prihodki od prodaje derivatov, močno povečale.

Nafta | Avtor: Profimedias Profimedias

bencinska črpalka, gorivo Opozorilo! Svet Evropska komisija: Cene goriva za domačine ne smejo biti nižje!

"Obstaja resnična kriza zmogljivosti industrije za proizvodnjo teh goriv, kar se v veliki meri odraža v veleprodajni ceni dizla in bencina," je za BBC povedal Neil Crosby, višji analitik pri OilX.

Viktor Orban Svet Ryanair Orbanu: Ta davek je nadvse neumen

To pa pomeni močno rast dobička rafinerije. Podatki potrjujejo, da je posel rafiniranja nafte danes veliko bolj donosen kot pred 12 meseci. 8. junija lani so rafinerije pri proizvodnji bencina zaslužile 9,26 ameriških dolarjev na sod, pri proizvodnji dizla pa 6,84 dolarjev na sod. V sredo so na bencinu zaslužili 43,11 dolarja, skoraj petkrat več kot lani, in 51,13 dolarja na dizlu, to je skoraj osemkrat več.

Komentarjev 5
  • Pepe007 07:08 30.junij 2022.

    Pri nas take umazane industrije nočemo. Za denar pa tako ali tako ni problem.

  • rd2dmk2 08:27 13.junij 2022.

    pa še tole. avto industrija ogromni dobički, zavarovalnice do 178 % večji dobički, naftarji dobički enormni. čakajte penzionisti pa 4% večje pokojnine. in potem odkod inflacija ? je vojna kriva ali vojna samo dober izgovor. sedaj pa bi bilo treba ...prikaži več nekaj naredit. tile zasluškarji so vredni nacionalizacije, samo kaj ko so na vldah in v EU ta glavni tudi ta glavni v telih firmah. eni umirajo od svinca, drugi bomo pa od , kako je prešeren napisal, le sosed bo mejak, ja no samo bo z buzdovanom.

  • jakec1575 20:09 12.junij 2022.

    Provizije za 5x do 8x gor. Torej gre za nekonkurecno umazano spekulacijo in ne za drago surovino