Svet
3184 ogledov

Neverjetne volilne goljufije v BiH, tisoči na ulicah

Banjaluka protesti Reševalni pas/Twitter
Predsednik državne volilne komisije je potrdil, da je prišlo do hudih nepravilnosti.

Več tisoč ljudi je v Banjaluki v nedeljo že drugič protestiralo zaradi izidov volitev v Bosni in Hercegovini in zahtevalo vnovično štetje glasov. Da so se na volitvah dogajale nepravilnosti in da so odpovedali volilni odbori, je v petek po poročanju tamkajšnjih medijev opozoril tudi predsednik državne volilne komisije (CIK) Suad Arnautović.

Množični protesti v Banjaluki so potekali že v četrtek in so jih tako kot nedeljske organizirale opozicijske stranke iz Republike Srbske. Protestniki so od državne volile komisije (CIK) zahtevali ponovno štetje glasov za predsednika te srbske entitete ter odhod vodje največje srbske stranke v BiH, Zveze neodvisnih socialdemokratov (SNSD in trenutnega srbskega člana predsedstva BiH Milorada Dodika.

Po mnenju opozicije se je na volitvah v BiH zgodila volilna kraja, spornih pa je več kot 65.000 glasov. "Dovolj je volilnih kraj, Jelena Trivić je pošteno zmagala, ob podpori svojega ljudstva," je na protestih izjavil predsednik Stranke demokratičnega napredka (PDP) Branislav Borenović, ki ji pripada najmočnejša Dodikova protikandidatka Jelena Trivić.

Po zadnjih neuradnih delnih izidih, ki jih je po skoraj 80 odstotkih preštetih glasov objavila državna volilna komisija, v tekmi za predsednika Republike Srbske pred Trivićevo za okoli 28.000 glasov vodi Dodik. Osvojil je 48,36 odstotka glasov, Trivićeva pa 43,27 odstotka.

Končne uradne izide volitev v BiH naj bi državna volilna komisija objavila do 1. novembra.

"Glavni nadzornik volilnih rezultatov v državni volilni komisiji bo pripravil poročilo, za katera volišča in ravni oblasti bo treba ponovno odpreti vreče in pravilno ugotoviti volilne rezultate v glavnem središču za štetje," je na petkovi novinarski konferenci po poročanju Radiotelevizije Herceg-Bosne (RTV HB) napovedal Arnautović.

Poudaril je, da volilni odbori, na katere se nanašajo odredbe državne volilne komisije, niso zakonito opravili svojega dela. "Nepravilno so pakirali volilni material, nepravilno so izpolnjevali obrazce, na katerih ima kandidat na primer več glasov od svoje politične stranke, kar je nemogoče, ali pa skupno število glasov ni enako skupnemu številu veljavnih glasov, ki so jih osvojili politični subjekti. Pojavile so se tudi druge matematične nelogičnosti," je pojasnil Arnautović.

Državna volilna komisija po njegovih besedah zaradi neizpolnjevanja zakonskih obveznosti volilnih odborov tudi ni mogla objaviti rezultatov za posamezna telesa oblasti v roku 24 ur od zaprtja volišč.

Arnautović je še poudaril, da bo "takšno stanje, dokler bodo politični subjekti imeli monopol nad izbiranjem volilnih odborov". Volilne odbore namreč sestavljajo ljudje, ki jih izbirajo stranke, tako da glasove štejejo tisti, ki so na oblasti.

soočenje Predsedniške volitve Slovenija To je največja grožnja za Slovenijo, pravijo kandidati
 
Komentarjev 1
  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 12:50 10.oktober 2022.

    Pri nas pa ovčke pravijo da to ni mogoče in da jim treba verjeti ,kljub temu da se najdejo napake .V Sloveniji so volitve brez pomena,vse vnaprej zmenjeno,volitve so samo da izgleda da je vse po pravilih.Nekaj podobnega je razspis ...prikaži več za delo v firmi,kjub razspisu itak že vedo koga bodo vzeli,nič novega v slo,to je že običaj pri nas.

Sorodne novice