Svet
42619 ogledov

Neverjetno, kdo je zažugal Putinu z zaporom

Vladimir Putin Epa
Nekdaj za petami Slobodanu Miloševiću, danes pa žuga Vladimirju Putinu.

Nekdanja glavna tožilka haaškega sodišča Carla Del Ponte je pozvala Mednarodno kazensko sodišče, naj izda nalog za prijetje ruskega predsednika Vladimirja Putina, poroča AFP.

papež Frančišek Svet Papež prvič pokazal s prstom na Putina

"Putin je vojni zločinec," je v intervjuju za francoski dnevnik Le Temps dejala Del Ponte, ki je preiskovala vojne zločine v Ruandi in nekdanji Jugoslaviji.

Carla Del Ponte meni, da je višina kazni primerna. (Foto: Reuters) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Drzna poteza Šport Moskovčani izzvali Putinov bes

Izdaja naloga za prijetje ne pomeni, da bo Putin končal za rešetkami. "Če bo ostal v Rusiji, se to ne bo nikoli zgodilo. Vendar ne bi mogel zapustiti države in to bi mu bil močan signal, da ima proti sebi veliko držav," je dejala Del Ponte.

"Najti je treba tudi dokaze, ki obremenjujejo visoke politične in vojaške uradnike. Zahtevno bo priti do vrha poveljniške verige in ugotoviti, kdo je načrtoval, ukazal in izvršil te vojne zločine," je opozorila.

Tožilstvo Mednarodnega kazenskega sodišča s sedežem v Haagu je 3. marca začelo predhodno preiskavo o morebitnih vojnih zločinih v Ukrajini, potem ko je prejelo podporo več kot 40 držav članic sodišča.

Ukrajina ni podpisnica Rimskega statuta, s katerim je bilo leta 1998 ustanovljeno Mednarodno kazensko sodišče, vendar je leta 2014 priznala pristojnost Mednarodnega kazenskega sodišča za kazniva dejanja, storjena na njenem ozemlju. Rusija je leta 2016 umaknila svoj podpis pod pogodbo.

Vladimir Putin Svet Rusija vrača udarec

Švicarka je postala simbol neizprosnosti na sodišču in v pogovorih z oblastmi na Hrvaškem in V Srbiji, ko je zahtevala predajo ključnih oseb vojne v nekdanji Jugoslaviji, ki so se morale zagovarjati na haaškem sodišču.
 

Komentarjev 47
  • jozica71 14:01 03.april 2022.

    Eh, naj raje uživa to penzijo, za katero je pa tudi vprašanje, če si jo je sploh zaslužila.

  • kapibara1 20:02 02.april 2022.

    Kurćila se da razišče trgovino s človeškimi organi na kosova... in pol vse tiho je bilo- tista kuča neke svetle boje

  • Burja 19:00 02.april 2022.

    Kdo ve, mogoče bi v zaporu užival, glede na to, da tudi sam rad zapira ljudi, ki ne pojejo po njegovih notah.Sicer, po vsem kar je prikazal, si je že ustvaril določen zapor.