Svet
6 ogledov

"Nimamo namena prečkati ukrajinske meje"

Sergej Lavrov ima predviden tudi sestanek z Danilom Türkom. Žurnal24 main
Rusija svojim oboroženim silam ne namerava ukazati prečkanja meje z Ukrajino, je danes zagotovil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Poleg tega minister ocenjuje, da se razlike v stališčih med Moskvo in Zahodom glede ukrajinske krize zmanjšujejo.

"Nimamo interesa in namena prečkati ukrajinsko mejo," je Sergej Lavrov zagotovil v intervjuju za rusko državno televizijo Rosija in tako izključil možnost, da bi Rusija, potem ko si je že priključila polotok Krim, lahko zavzela še vzhodne predele Ukrajine, kjer živi številčno rusko govoreče prebivalstvo.

Lavrov je še poudaril, da se stališča Moskve in Zahoda glede ukrajinske krize zbližujejo. "Naša stališča se zbližujejo," je dejal minister in dodal, da obstaja možnost skupne pobude za rešitev krize, ki bi jo lahko predstavili ukrajinskemu vodstvu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obenem je Lavrov danes zavrnil zahteve, da se Rusija odpove Krimu. "Jasno nam je, da se vsi ne strinjajo z odločitvijo Rusije, da prevzame Krim," je dejal ruski zunanji minister, a opozoril, da se je velika večina krimskih volivcev na nedavnem referendumu odločila za priključitev Rusiji. Po njegovem so pozivi Zahoda po razveljavitvi te odločitve nesmiselni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ban: Iskrica lahko zaneti požar

Kriza in nesoglasja okrog Krima tako še naprej zaznamujejo aktualno mednarodno politiko. A generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon opozarja, da obstajajo tudi drugi problemi po svetu in da krimska kriza odvrača pozornost od drugih perečih vprašanj.

"Imamo veliko nalog, kot je na primer boj proti revščini ali podnebnim spremembam. A trenutno se tem vprašanjem skorajda ne namenja pozornosti. Ostali problemi ostajajo in moramo ukrepati," je v petek po zasedanju Varnostnega sveta ZN dejal Ban.

Generalni sekretar je ob tem še vse strani spora v Rusiji in Ukrajini pozval k zadržanosti. "Vsaka iskrica bi lahko zanetila požar," je dejal Ban in dodal, da je zdaj čas za dialog in mir.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.