Svet
1148 ogledov

Nova klofuta za Monsanto

Pšenica Anže Petkovšek
Še ena izgubljena bitka za Monsanto.

Ameriški agrokemični in biotehnološki velikan Monsanto je v ponedeljek v ZDA izgubil novo sodno bitko. Sodišče v ameriški zvezni državi Kalifornija je namreč odločilo, da je herbicid Roundup prispeval k nastanku raka pri ameriškem paru. Monstanto mora zato prizadetima izplačati 2,05 milijarde dolarjev odškodnine.

Monsanto že ves čas vztraja, da Roundup, izdelek za uničevanje plevela, ki temelji na glifosatu, ni rakotvoren, odvetniki ameriškega para pa so opozorili, da je imelo sodišče v sodnem postopku vpogled v dokumente, ki naj bi dokazovali, da podjetje od prvega dne naprej ni imelo nobenega interesa, da bi raziskalo, ali je izdelek varen ali ne.

"Namesto da bi investirali v pravo znanost, so milijone raje namenili za napad na znanost, ki je ogrozila njihove poslovne načrte," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal odvetnik Brent Wisner.

Monstantov lastnik, nemški velikan Bayer, je v izjavi za javnost izrazil obžalovanje nad odločitvijo porote in napovedal, da se bo na sodbo pritožil. Ob tem je opozoril, da je sodba v nasprotju z nedavnimi ugotovitvami ameriške agencije za zaščito okolja (EPA), da glifosat ni rakotvoren.

Sodba sodišča v Oaklandu sicer predstavlja že tretji sodni poraz Monsanta v povezavi z očitki, da kemikalije v Roundupu povzročajo raka. Monsanto je bil namreč v ZDA v letih 2018 in 2019 že dvakrat obsojen, da ni ustrezno opozoril na potencialna tveganja herbicida.

Bayer pa je minuli mesec sporočil, da je bilo v zvezi s tem proizvodom v ZDA vloženih že prek 13.000 tožb.

Monsanto Rak Zdravje Tožba bolnika. Monsanto bo plačal. Ena glavnih točk novega zakona o soobstoju gensko spremenjenih rastlin so odškod Svet Monsanto v rdečih številkah, odpustil bo 2600 ljudi

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • perhan63 13:53 14.maj 2019.

    razfukat monsanto in bayer

Sorodne novice