Svet
61988 ogledov

Nove skrbi: Pri sosedih se je razpasla ena najbolj uničujočih invazivnih vrst

Zemljevid Pixabay
Njen ugriz je zelo boleč, uničuje pa tudi pridelke in druge živalske vrste.

Invazivna tujerodna vrsta mravelj se je uveljavila v Italiji in bi se lahko zaradi globalnega segrevanja hitro razširila po Evropi, opozarja študija, ki jo povzema britanski The Guardian. Rdeča ognjena mravlja Solenopsis invicta ima močno želo, poškoduje pridelke in lahko uniči tudi električno opremo, vključno z avtomobili in računalniki. Te mravlje, ki veljajo za eno najbolj uničujočih invazivnih vrst, lahko hitro oblikujejo "super kolonije" z več kraljicami.

Kolonije plenijo nevretenčarje, večje vretenčarje in rastline, pri čemer uničujejo avtohtone rastline in odžirajo hrano avtohtonim mravljam, žuželkam in rastlinojedim živalim. Rdeča ognjena mravlja je peta najbolj invazivna vrsta na svetu, ki se prek trgovine s človekom širi iz svoje rodne Južne Amerike v Mehiko, na Karibe, v Avstralijo in ZDA, kjer povzroča škodo v višini 6 milijard dolarjev na leto.

Rdeča ognjena mravlja je znana tudi po bolečem in dražečem želu, ki pogosto pusti mehur na koži.

88 gnezd na petih hektarih

Raziskovalci so identificirali 88 gnezd rdečih ognjenih mravelj na 5 hektarih v bližini mesta Sirakuze na Siciliji v Italiji. Glede na genetske analize v študiji, objavljeni v Current Biology, bi lahko invazivne kolonije prišle s Kitajske ali ZDA. Roger Vila z Inštituta za evolucijsko biologijo, ki je vodil študijo, je dejal: "Usklajena prizadevanja za zgodnje odkrivanje in hiter odziv v regiji so ključnega pomena za uspešno obvladovanje te nove grožnje, preden se nenadzorovano razširi."

"Lahko naredimo nekaj, da preprečimo njihov prihod, a ko bo enkrat invazivna vrsta mravelj tukaj, jo bo zelo težko izkoreniniti. Mravlje so znane po tem, da se lahko hitro širijo." 

Rdeča ognjena mravlja | Avtor: Profimedia Profimedia
V Evropi so mravljo že našli v uvoženih izdelkih v Španiji, na Finskem in Nizozemskem, vendar njena naselitev v divjini na celini še nikoli ni bila potrjena. Medtem ko je EU posodobila svoj seznam "nevarnih invazivnih vrst", da vključi rdečo ognjeno mravljo, britanska vlada svojega seznama od Brexita ni posodobila kljub pozivom strokovnjakov, zaskrbljenih zaradi novih invazivnih vrst. 

Nova Zelandija je sicer edina država na svetu, ki je uspešno izkoreninila rdečo ognjeno mravljo, potem ko se je leta 2001 pojavila v državi.

Rada ima tople kraje

Rdeča ognjena mravlja je vrsta, ki ima rada toploto, vendar so raziskovalci ugotovili, da bi se lahko uveljavila v približno 7 % Evrope. V današnjem podnebju bi bila zanjo podnebno primerna polovica mestnih območij v Evropi, vključno z velikimi mesti, kot so London, Pariz, Rim in Barcelona. Z globalnim segrevanjem bo celina postala veliko bolj primerna za vrsto in pripomogla k njenemu širjenju po Evropi.

Mravljam so najbolj primerna sredozemska obalna mesta, njihova morska pristanišča pa bi lahko olajšala širjenje te invazivne vrste.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • sandi76 09:15 12.september 2023.

    Se bo pri nas kaj kmalu pojavil kakšen zaščitnik / ca teh ubogih živalic ?

  • vilko3 08:17 12.september 2023.

    Svetujem vsem medijem da ob objavah takih ali podobnih prispevkov objavijo pravilna imena in izobrazbo teh strokovnjakov. Danes obstajajo strokovnjaki tudi taki samoimenovani za vse mogla podrocja in stvari a veliko njih nimojo sploh ustrezno izobrazbo ali iskusnje na podrocju ...prikaži več katero se obdeluje. Ljudje kateri sledite takim domnevnim strokovnjakom, to sledenje ima lahko posledice za vsakega posameznika. Uporabljajte lasten razum in se posvetujte samo z ljudmi kateri imajo ustrezno izobrazbo itn.

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:56 12.september 2023.

    A spet ena panika,pa ste vi normalni