Slovenija
52014 ogledov

Iz Italije množično kazni za Slovence, to morate vedeti!

Italija avtocesta Epa Avtocesta v Italiji.
Naši zahodni sosedi so slovenskim voznikom po pošti poslali številne zahtevke za izterjavo.

Slovenski vozniki so v zadnjih tednih na Avto-moto zvezo Slovenije (AMZS) naslovili več zaprosil za informacijo oziroma pravno mnenje glede izterjave oziroma zastaralnega roka neplačila cestnine na avtocestah v Italiji. Zahtevke je voznikom poslala za plačila na italijanskih avtocestah pristojna družba Nivi SpA.

Šlo naj bi za primere, ko naj bi bila na uvozih ali izvozih z italijanskih avtocest zapornica dvignjena, kar so nekateri interpretirali tako, da jim ni treba plačati.

Dvignjena zapornica na cestninski postaji nikakor ne pomeni, da vozniku cestnine ni treba plačati, je opozoril Matic Zupančič, vodja informacijskega centra AMZS.

Nasvete slovenskim voznikom, kaj storiti v navedenem primeru, so pri AMZS objavili NA TEJ POVEZAVI.

Ob prihodu na vstopno cestninsko postajo je treba biti pozoren in spremljati oznake, ki vodijo do pravega avtomata - z belim znakom "biglietto". Rumeni znaki so namenjeni voznikom, ki za plačilo uporabljajo sistem Telepass.

Na uvozu na avtocesto je treba ob morebitni dvignjeni zapornici ustaviti in klikniti velik rdeč gumb. Avtomat bo po nekaj sekundah ponudil listek, ki ga bodo vozniki potrebovali na izvozu z avtoceste, da bodo cestnino lahko poravnali. Če je zapornica dvignjena tudi na izvozu, se je prav tako treba ustaviti in plačati zahtevani znesek.

Voznike, ki so od Nivi SpA že prejeli zahtevek za plačilo neplačane cestnine, pa na AMZS pozivajo, naj preverijo, ali so se v tistem času dejansko nahajali v Italiji oziroma uporabljali italijanske avtoceste. Zastaralni rok za izterjavo neplačila cestnine v Italiji je deset let.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:07 08.september 2023.

    Je pa hec,da se naredijo ceste iz avtoceste iz našega denarja,potem plačaš cestnino pri registraciji,in še vinjeto,kere budale smo mi

  • jakec1575 22:12 07.september 2023.

    Gre za nacrtno pocetje. Z izterjavo zasluzi se izterjevalec. V resnici ce ti masina ne da listka, na koncu pa ni cloveka, ki pobira nisi imel pogpjev da bi placal. Skupinska tozba na ita sodiscih bi zadostovala. Mafijska posla.

  • Plavi-mil 12:48 07.september 2023.

    Fantje ne sekirajte se, bo objemalka šerifa vse zrihtala, ne bo vam treba plačati NIČ, saj tudi njenim ni treba plačati kazni, je vse zradirala, pa bo vam tudi.