Svet
27923 ogledov

Nove težave za Ruse. Kako se bodo odzvali?

Nizozemska ladja Epa
Dve tretjini Fincev podpirata vstop v Nato, o tem razmišljajo tudi na Švedskem.

Finska in Švedska bi se pridružili Natu

Tako Finska, ki si z Rusijo deli 1300 kilometrov meje, kot Švedska sta nevtralni državi, vendar se v obeh v luči vojne v Ukrajini krepi podpora vstopu v severnoatlantsko zavezništvo. Helsinki naj bi se o tem odločili v prihodnjih tednih, je v sredo dejala finska premierka Sanna Marin.

Namestnik predsednika ruskega varnostnega sveta Dmitrij Medvedjev pa je včeraj posvaril pred takšno potezo. Včlanitev obeh držav v Nato bi namreč pomenila, da mora Moskva okrepiti svoje kopenske, pomorske in zračne sile na območju Baltskega morja, da bi tako ustvarila vojaško ravnovesje, je dejal. Opozoril je tudi na jedrsko grožnjo, saj da potem ne bi bil več možen Baltik brez jedrskega orožja.

"Potem ne bi mogli več govoriti o nejedrskem statusu za Baltik, ravnovesje je treba vzpostaviti," je dejal Medvedjev, ki je bil predsednik Rusije od leta 2008 do 2012. Kot je pojasnil, Rusija doslej ni ukrepala v tej smeri, če bo priseljena, "pa si zapomnite, da nismo mi predlagali tega".

Na Finskem se je podpora članstvu, ki se je desetletja gibala med 20 in 30 odstotki, v nekaj tednih podvojila. Po zadnji javnomnenjski anketi, objavljeni v ponedeljek, članstvo v Natu podpira 68 odstotkov Fincev.

Razprava o vstopu v Nato je sicer na Finskem močnejša kot na Švedskem, kjer čakajo na oceno varnostne politike, ki naj bi bila objavljena do konca maja.

Nato krepi prisotnost v Baltskem morju

Ladje Natove pomorske skupine 1 (SNMG1) so vstopile v Baltsko morje in bodo sodelovale na vajah s sosednjimi zavezniškimi državami.

Po poročanju estonskega portala ERR skupino sestavlja pet ladij in jo vodi fregata kraljeve nizozemske mornarice "De Zeven Provinciën". Preostale ladje bodo prispele v petek na terminal pristanišča v Talinu.

Glavna naloga je okrepiti prisotnost zaveznikov na Baltiku in izvesti skupne vaje z estonsko mornarico.

Severnoatlantska vojaška zveza sicer redno napotuje pomorske sile v Baltsko morje, da bi ohranila obrambne zmogljivosti v skladu z obveznostmi iz pogodbe. Tri fregate, ki so že v pristanišču, so prišle iz mednarodnih severnih voda na Norveškem. Tam so bili na vajah, imenovanih “Cold Response”.

Natove ladje bodo tam ostale vsaj še en teden, prihodnji teden pa jih bo zamenjala druga skupina pomorskih sil zavezništva.

Žrtev vojne v Ukrajini vojna Svet Video: 10-letnica v napadu ostala brez matere, nato pa še brez obeh nog

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 33
  • Dusan12 23:06 15.april 2022.

    General Božić z izrednimi iskušnjami v igranju biljarda, v zanosu in naletu naklada o vojni v Ukrajini, in čaka Putinovo prošnjo, da pride z biciklom v Moskvo in reši Rusijo iz težav, ki jih je zakuhal Baiden. STA Šainowić Nikolajev

  • Avatar Syn
    Syn 15:38 15.april 2022.

    Ukronaciji so "potopili" eno ladjico in so že celi rosni. So pa res otročički, če mislijo da bo Ruse zmedla ena zavožena ladjica. :) Primitivno, nimaš kaj.

  • jakec1575 14:55 15.april 2022.

    Medvedjev in Putin gresta v gostilno. Natakar vprasa Putina, kaj bo narocil. Putin naroci zrezek. Natakar vprasa, kaj pa priloga? Putin pogleda Mdvedjeva in rece.. Priloga bo tudi zrezek.