Svet
2455 ogledov

Spektakularno: Sokol je poletel

Falcon Heavy
Podjetje SpaceX v vesolje pošilja raketo Falcon Heavy, težkonosilno raketo, ki bo v vesolje ponesla teslo.

Falcon Heavy je uspešno poletel iz izstrelišča na Floridi. Elon Musk, prvi mož podjetja SpaceX, je izpolnil svojo obljubo in v vesolje poslal teslo. A ne le to. Nosilni raketi 1 in 2 sta po ločitvi od težkonosilne rakete hkrati pristali na tleh. Tretja raketa naj bi pristala na ploščadi v morju. 

Maven Mars Ni 1. april Avto Elon Musk proti Marsu pošilja avto

Na pot mimo Marsa je Falcon Heavy ponesel Teslin roadster. Predvajalnik glasbe bo ves čas igral pesem Space Oddity Davida Bowieja. Avto sicer nikoli ne bo vozil po tujem planetu, saj naj bi se tovorna raketa utirila v Marsovo orbito in tam ostala naslednjo milijardo let. Na raketi so nameščene tri kamere, za katere Musk obljublja, da bodo na Zemljo poslale spektakularne posnetke. Kaj lahko kamere ponudijo, smo že lahko videli med izstrelitvijo. 

Falcon Heavy sestavljajo tri nosilne rakete Falcon 9, ki so jih posebej za to izstrelitev združili. Gre za najmočnejšo raketo na svetu, ki je dvakrat močnejša od trenutno najmočnejše rakete Delta IV Heavy. Nosilne rakete so se uspešno ločile od težkonosilne rakete. 

Izstrelitev je bila sprva napovedana za 19.30, a so jo zaradi slabih vremenskih razmer prestavili na 21.45 po srednjeevropskem času. 

 

Camera views from inside the payload fairing #FalconHeavy

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

Dogodek si je v živo na Floridi ogledalo več tisoč ljudi. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.