Svet
22 ogledov

Očeta gasilca Sama obtožili rasizma

gasilec samo www.firemansamonline.com
"Sprašujem se, kaj bi se zgodilo, če bi jaz nosil to ruto čez obraz," se je glasno vprašal oče gasilca Sama in si prislužil pridržanje na londonskem letališču.

David Jones, ki je ustvaril lik gasilca Sama, je zgrožen, ker so ga zaradi opazke pridržali na londonskem letališču Gatwick. Toda nedolžna pripomba, kot jo je imenoval, medtem ko je svoj šal pripravljal za preverjanje s skenerjem, ga je na letališču zadržala uro dlje, ker je komentiral, kako preprosto je s hidžabom zakrita muslimanka pred njim šla skozi nadzorne točke, ne da bi razkrila svoj obraz. Uslužbencu je rekel: "Sprašujem se, kaj bi se zgodilo, če bi jaz nosil to ruto čez obraz."

Na njegovo presenečenje so ga ustavili varnostniki na drugi strani kontrolne točke in ga obtožili rasizma, potem ko se je muslimanska varnostnica, ki je pripombo slišala, čutila užaljeno, še poroča Daily Mail.

"Ne nasprotujem taki stopnji varnosti, vendar mora biti enaka za vse"

Zadržali so ga in zahtevali opravičilo. Najprej so ga sicer ustavili, ker je detektor zaznal njegov umetni kolk, potem pa je varnostnica omenila njegovo neprimerno pripombo. "Kar sem rekel, nima nič opraviti z vero te ženske. Dejstvo je, da je bil njen obraz zakrit, in videti je, da je šla čez mejo, ne da bi se identificirala. Zato sem bil odločen, da se ne bom opravičil, ker nisem storil nič narobe. Doživel sem zastraševanje in pridržanje. Ne nasprotujem taki stopnji varnosti, vendar mora biti enaka za vse," se ne strinja Jones.

"Kako bi se počutili, če bi vas označili za starega pijanca?"

Varnostnik mu je odvrnil, da so drugačni časi in takšne opazke niso primerne, ter ga vprašal, kako bi se počutil, če bi njega označili za starega pijanca. "Gospa varnostnica je bila užaljena zaradi nekaterih pripomb tega potnika. Naša varnostna ekipa dogodek preiskuje, da bi zagotovila ustrezno ravnanje v postopku," se je odvzval tiskovni predstavnik Gatwicka. Jones namerava vložiti pritožbo.

Komentarjev 3
  • samo.jst 08:16 28.februar 2012.

    Od kdaj je enakost pred zakonom postala sinonim za rasizem?

  • birdseyes 22:20 27.februar 2012.

    pozabljamo, kaj je objektivno in kaj subjektivno ... vera gor ali dol.

  • Stolp 14:56 27.februar 2012.

    Počelo je počelo! Imajo že tujci več pravic kot državljani EU!