Svet
157 ogledov

Odkrili planet z več vode kot Zemlja

ekso planet Reuters
Astronomi so potrdili obstoj nove vrste planetov – planet z gostim in vročim ozračjem, ki ima več vode kot Zemlja.

Znanstveniki iz centra za astrofiziko Smithsonian na Harvardu so odkrili planet, ki naj bi vseboval več vode kot Zemlja. Opazovanja vesoljskega teleskopa Hubble so potrdila, da večji del površine zavzema voda, zaradi visokih temperatur pa predvidevajo, da bodo tam odkrili nenavadne materiale. "Planeta, kakršen je GJ 1214b, še ne poznamo," je poudaril astrolog Zachory Berta. Eksoplanet (novoodkriti planet zunaj našega osončja; tudi ekstra-solarni planet) GJ 1214b so poimenovali tudi super Zemlja. Je večji od Zemlje, a manjši od na primer Jupitra, je objavila znanstvena revija Astrophysical Journal.

Planet z "vročim ledom" ali "supertekočo vodo"

Raziskovalci so povedali, da njihovi rezultati bolj nakazujejo na gosto atmosfero vodne pare kot meglice. Njihovi izračuni prav tako kažejo, da ima GJ 1214b več vode, kot je je na Zemlji. To pomeni, da se notranja struktura tega sveta zelo razlikuje od Zemljine. "Visoke temperature in tlak bi povzročili nastanek nenavadnih materialov, kot je 'vroči led' ali 'supertekoča voda', torej snovi, ki so popolnoma tuje našim vsakdanjim izkušnjam," je pojasnil Berta.

Do konca desetletja bodo začeli opazovanja

Premer novoodkritega planeta je približno 2,7-krat večji od Zemljinega, tehta skoraj sedemkrat toliko, temperature pa verjetno presegajo 200 stopinj Celzija. Ker planet ni prav veliko oddaljen od našega, je dober kandidat za nadaljnja opazovanja z vesoljskim teleskopom James Webb, ki ga nameravajo v vesolje poslali do konca tega desetletja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.