Svet
18796 ogledov

Oko orkana Irma treščilo ob Florido: "Grozno bo!"

Orkan Irma
1/7
Epa
Ob kopno je treščil s hitrostjo prek 200 kilometrov na uro.

Središče orkana Irma je davi po krajevnem času doseglo otočje Florida Keys na jugu ameriške zvezne države Florida, je sporočil ameriški nacionalni center za orkane. Irmo, ki se je ponoči znova okrepila v orkan četrte stopnje, spremlja veter s hitrostjo do 215 kilometrov na uro.

Orkan Irma je v ameriški zvezni državi Florida, ki jo je dosegel davi, doslej zahteval najmanj tri smrtne žrtve, poroča ameriška televizija ABC. Več kot milijon gospodinjstev in podjetij pa je ostalo brez električne energije.

Med smrtnimi žrtvami je voznik tovornjaka, ki je izgubil nadzor nad vozilom, na katerem je peljal generator. Dva človeka pa sta umrla v prometni nesreči, še navaja ABC.

Irma je davi sprva dosegla otočje Florida Keys, ki ga je zajelo obilno deževje, pihal pa je tudi močan veter s hitrostmi prek 200 kilometrov na uro.

Orkan se zdaj premika proti mestom Naples, Fort Myers in Tampa na zahodni obali Floride, kjer pričakujejo do 4,5 metra visoke valove.

Skupno število smrtnih žrtev, ki jih je zahtevala Irma, je doseglo 30, saj so o novih žrtvah poročajo tudi z nizozemskega dela otoka Saint Martin.

Floridske oblasti so v zadnjih dneh odredile evakuacijo šestih milijonov prebivalcev zvezne države. Za tiste, ki domov niso zapustili, je tako ob bližajočem se orkanu že prepozno, da odidejo. V mestu Key West je policija za tiste, ki niso upoštevali ukaza o evakuaciji, odprla zatočišče.

dež Nevarnost poplav Slovenija Katastrofalna vremenska napoved za naslednji teden

"Grozno bo," je davi opozoril guverner Floride Rick Scott.

Neurje v Italiji Tragično Svet Grozljivka pri sosedih: Plaz odnesel hišo s štiričlansko družino

V zvezni državi, predvsem na jugu, je zaradi orkana več kot 430.000 domov in podjetij ostalo brez električne energije, so sporočili iz podjetja Florida Power and Light.

Orkan Irma | Avtor: Epa Epa

Irma je Florido dosegla natanko 57 let po tistem, ko je orkan Donna zvezno državo zadel na istem območju. Leta 1960 je bilo uničenih skoraj 75 odstotkov zgradb na otočju Florida Keys.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • patron 07:36 11.september 2017.

    na žurnalu še spijo, hahaaaa