Svet
7246 ogledov

V mestu blizu Slovenije uvedli omejitev 30 km/h! Kmalu tudi pri nas?

Bologna Reševalni pas/Twitter Bologna.
V eni od sosednjih metropol so se odločili za zanimiv, za mnoge ekstremen ukrep.

Bologna je danes postala prvo večje italijansko mesto, kjer bo veljala omejitev hitrosti vožnje na 30 kilometrov na uro. Izjema bodo avtoceste.

Kazni za prekoračitev hitrosti bodo sicer začeli zaračunavati šele prihodnje leto. Cilj je zmanjšati število smrtnih žrtev v prometu na nič, je dejal župan Matteo Lepore.

"V Bologni bomo vozili nekoliko počasneje in bomo zaradi tega varnejši," je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa dejal Lepore in dodal, da so v mestu lani zabeležili 22 smrtnih žrtev v prometu, letos pa 13, kar je bistveno več kot pred pandemijo covida-19.

Ob tem je poudaril, da so prometne nesreče glavni vzrok smrti v Italiji med ljudmi, mlajšimi od 50 let, 73 odstotkov teh nesreč pa se zgodi v mestih. Po njegovih besedah so trije najpogostejši vzroki za prometne nesreče prevelika hitrost, neupoštevanje prednosti pešcev na prehodih za pešce in nepozorna vožnja.

Občina Bologna je poleg tega namenila 24 milijonov evrov za izboljšanje pločnikov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

dezurni@styria.media.si

Komentarjev 7
  • matjaz664 11:58 02.julij 2023.

    Najbolje da uvedejo nazaj kočije, pa še takrat bodo nekateri vozili prehitro. Aja, pa konjske prdce bodo obdavčili, vpliv na okolje in zrak pa to.

  • rd2dmk2 06:18 02.julij 2023.

    čakam butalce, da bodo uvedli umejitev 0km/h. tako bo sigurnust smrtnost 0. sajpoznate ono krilatico hitrost ubija.. hitrost s 4km/h tud. kadar pešačiš, jahaš na oslu. me zanima kolk jih bo kap od živciranja, ko bodo vsak dan porabili pol ...prikaži več svohga življenja na cesti da bodo kam sploh prišli. hočejo mobilnost, trajnostno mobilnost, izgleda pa da bodo uvedli samo trajno mirovanje.

  • jjjaaannneeezzz 22:02 01.julij 2023.

    To je res nemumno. A potem te bo pa en s skirojem prehiteval? Nisem si mislil, da je lahko taka neumnost uvedena v tako velikem mestu.