Svet
64 ogledov

Onesnaženost na Kitajskem vidna iz vesolja

Da bi omejili onesnaženost zraka v Pekingu, so se Kitajci odločili za uvedno sis Žurnal24 main
Znanstveniki so prvič uspeli opredeliti onesnaženost zraka na Kitajskem s pomočjo podatkov, pridobljenih iz vesolja.

Postopek naj bi v prihodnje pomagal v boju proti temu razvpitemu dejavniku zdravstvenega tveganja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francoski in belgijski strokovnjaki so uporabili infrardeči senzor evropskega vremenskega satelita MetOp ter tako pridobili podatke o delcih in ogljikovem dioksidu, žveplovem dioksidu in amoniaku v zraku nad severno kitajsko ravnino.

Morda kmalu uporabno za svarila

Strokovnjaki so bili sami presenečeni, da metoda dejansko deluje, so pa ugotovili, da morata biti za njen uspeh izpolnjena dva dejavnika: stabilni vremenski pogoji, da se onesnaženje nabira pri tleh, ter velika temperaturna razlika med zrakom pri tleh in v višjih plasteh atmosfere, da tople emisije onesnaževalcev dejansko izstopajo.

Satelite bi lahko v prihodnje tako uporabili za ugotavljanje velikosti oblakov onesnaženja in napovedovanje njihovega gibanja. Oblasti bi lahko tako pravočasno posvarile prebivalce pred tveganji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.