Svet
2430 ogledov

Orban prvič treščil ob zid svoje predsednice

Katalin Novak Profimedia
Prvič po letu 2010 se je nekdo na čelu Madžarske uprl Viktorju Orbanu. Pogum je zmogla predsednica Katalin Novak, ki prihaja iz Orbanove stranke.

Madžarska predsednica Katalin Novak je zavrnila sprejetje zakona, po katerem lahko državljani anonimno prijavijo istospolne pare, ki skupaj vzgajajo otroke. Novak je v pismu parlamentu zapisala, da besedilo zakona ni skladno s pravom EU, ki naj bi ščitilo žvižgače v institucijah in podjetjih, so v petek zvečer sporočili v Budimpešti.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa se je tokrat prvič od leta 2010, odkar je na oblasti premier Viktor Orban, zgodilo, da je kak predsednik države nasprotoval zakonu, pomembnemu za Orbanovo konservativno ideologijo. Predsednica Novak sicer tako kot njeni predhodniki po letu 2010 prihaja iz Orbanove stranke Fidesz.

viktor orban | Avtor: Profimedia Profimedia

Zakon, ki omejuje pravice istospolno usmerjenih in transseksualcev, je ta mesec potrdil madžarski parlament, v katerem ima Fidesz večino. Poleg določb za zaščito državljanov, ki želijo opozoriti na zlorabe in kršitve zakona v institucijah in podjetjih, vsebuje tudi člen, ki ljudem omogoča, da iz ideoloških razlogov ovadijo svoje sodržavljane.

To je na primer mogoče v primeru dvoma o tradicionalnih vlogah spolov in družinskih idealih, zapisanih v ustavi, ali o pravici otroka do njegove identitete glede na spol ob rojstvu. Zakon tako omogoča anonimno prijavo istospolnih parov, ki skupaj vzgajajo otroke.

Predsedničin veto pomeni, da bo moral parlament v Budimpešti zakon znova obravnavati. Ga pa parlament lahko nato ponovno prejme v nespremenjeni različici, proti kateri predsednica države ne more več ukrepati.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • LukaMB 23:22 27.april 2023.

    Živel Orban in konec zaščitenih polarnih medvedov lgbtq bolane propagande in nalogodajalcev iz globalistične disney-netflix feminaci arhitekture ZDA ter VB. ORBAN FOREVER!

  • sam1 18:29 22.april 2023.

    Se mu je pričelo dogajati-kot Tvitotu,da ga svoji nočejo več slepo poslušati in to je začetek konca.....