Svet
698 ogledov

Orbánova sodelavka odstopila in ga primerjala z Goebbelsom

Viktor Orbán Epa
Mednarodni odbor Auschwitz je govor označil za neumnega in nevarnega.

Madžarski premier Viktor Orbán je deležen vse več kritik zaradi sobotnih izjav, da je proti ustvarjanju "rasno mešanih narodov". Mednarodni odbor Auschwitz je izrazil zaskrbljenost, ena od Orbánovih svetovalk je zaradi izjave celo odstopila s položaja.

V sobotnem nagovoru madžarski manjšini v romunskem zdraviliškem mestu Băile Tușnad v Transilvaniji je madžarski premier Orbán kritiziral mešanje z "Neevropejci", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Pripravljeni smo se mešati med seboj, vendar ne želimo postati mešanih ras," je izjavil Orbán, pri čemer je poudaril razliko med mešanjem narodov v Karpatskem bazenu in v Evropi ter mešanjem s "prišleki iz držav zunaj Evrope," poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Viktor Orban Svet Orbán: "Mi Madžari nismo mešana rasa!"

Mednarodni odbor Auschwitz je Orbánov govor označil za "neumnega in nevarnega" ter EU pozval, naj se še naprej distancira od "Orbánovih rasističnih podtikanj in svetu jasno pokaže, da Orbán v Evropi nima prihodnosti," navaja AFP.

Tiste, ki so preživeli holokavst, govor spominja "na temne čase izključenosti in preganjanja," je v izjavi dejal podpredsednik odbora Christoph Heubner. V luči Orbánovega obiska na Dunaju v četrtek je avstrijskega kanclerja Karla Nehammerja pozval, naj se madžarskemu premierju postavi po robu. Govor je že prej obsodila tudi madžarska judovska skupnost.

Viktor Orbán | Avtor: Epa Epa

Svetovalka madžarskega premierja in članica njegovega ožjega kroga Zsuzsa Hegedűs je Orbána po govoru primerjala z nacističnim ministrom za propagando Josephom Goebbelsom in odstopila, navaja APA. Ob tem je izrazila obžalovanje, da je morala odstopiti zaradi tako sramotne izjave, čeprav je Orbana doslej vedno podpirala.

Orbán, ki je znan po politiki, usmerjeni proti migrantom, je v preteklosti že kdaj izrekel kako podobno pripombo, vendar pa naj po poročanju AFP doslej ne bi uporabil madžarskega izraza za raso. Sam je v odzivu poudaril, da politiko njegove vlade zaznamuje "ničelna toleranca, ko gre za antisemitizem in rasizem".

V bran mu je stopil tudi tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltán Kovács, ki je sporočil, da so Orbánov govor "napačno interpretirali" tisti, ki "očitno ne razumejo razlike med mešanjem različnih etničnih skupin [...] in mešanjem narodov iz različnih civilizacij".

Vladimir Putin Dimitrij Konopljev Svet Umrl Putinov ključni mož, Kijev slavi

Orbán je sicer v soboto dejal tudi, da EU potrebuje novo strategijo glede vojne v Ukrajini, saj sankcije Zahoda proti Moskvi po njegovi mnenju ne delujejo. Po njegovi oceni Ukrajina ne bo nikoli zmagala v tej vojni, saj ima ruska vojska veliko premoč. Ob tem je Zahod tudi obtožil, da je izzval vojno v Ukrajini.

Komentarjev 6
 • Avatar MS
  MS 16:44 27.julij 2022.

  Koncept čiste rase je izum nacistične Nemčije. Njen vodja Adolf Hitler je zagovarjal obstoj čiste rase ki so boljše od ostalih. Ta ideja je povzročila 60.000.000 žrtev v 2. svetovni vojni! Koncept čiste rase danes zagovarja lider Mađarske Viktor Orban! ...prikaži večrban! Orbanova svetovalka in članica njegovega ožjega kroga Zsuzsa Hegedűs je Orbána primerjala z nacističnim ministrom za propagando Josephom Goebbelsom in odstopila. Ali se zgodovina ponavlja?

 • bobubob 15:48 27.julij 2022.

  Za dobrim konjem se kadi....

 • Avatar MS
  MS 15:44 27.julij 2022.

  Svetovalka madžarskega premierja in članica njegovega ožjega kroga Zsuzsa Hegedűs je Orbána po govoru primerjala z nacističnim ministrom za propagando Josephom Goebbelsom in odstopila. Kaj na to reče Orbanov tesni prijatelj Janša?