Svet
56 ogledov

Pivo po novem alkohol in ne hrana

Alkohol pivo - mala Žurnal24 main
Medvedjev se je odločil pivo klasificirati kot alkohol, potem ko je lani zvišal davek za dvesto odstotkov. Uživanje alkohola v Rusiji dvakrat presega kritično mejo WHO.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev se je odločil pivo klasificirati kot alkohol in ne več kot hrano, kot je veljalo doslej. Vse pijače, ki vsebujejo manj kot deset odstotkov alkohola, Rusi označujejo kot hrano.

Ukrep bo začel veljati leta 2013, prepoveduje pa prodajo alkohola v kioskih brez licence, prepoved prodaje v trgovinah ob določenih urah in omejevanje oglaševanja. To je le nov v vrsti ukrepov, s katerimi želi Moskva porabo alkohola spraviti pod nadzor. Lani je rusko industrijo piva prizadelo desetodstotno povišanje davka na te izdelke.

Tako nameravajo oblasti nadzorovati prodajo piva, enako kot to počnejo z ostalo pijačo, določeno kot alkoholno, sa uživanje te v Rusiji dvakrat presega kritično mejo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). V zadnjem desetletju je namreč prodaja piva zrasla za 40 odstotkov, prodaja vodke pa je padla za skoraj 30 odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.