Svet
8 ogledov

Plače v zdravstvu višje zaradi obdavčitve soli

ocvrt krompirček Žurnal24 main
Madžari so obdavčili živila z dodanim sladkorjem in soljo, pridobljena finančna sredstva pa namenili višjim plačam v zdravstvu in štipendiranju mladih zdravnikov.

Podobnega modela si želi tudi slovenski minister za zdravje Tomaž Gantar, ki želi prepričati politične sogovornike, da se kljub krizi naložbe v zdravstvu obrestujejo, je v jutranji kroniki poročal Val202.

Bolezni namreč povzročajo stroške tako zdravstvu, kot gospodarstvu. Prav to je bila rdeča nit nedavnega zdravstvenega foruma.

Obdavčitev nezdravega

Madžarska že žanje uspehe na tem področju, Obdavčila je sladkor in sol dodana živilom. Z izkupičkom je zvišala plače zdravstvenim delavcem in s tem zajezila njihovo odhajanje v tujino, poroča Val202, kjer citirajo izjavo madžarskega ministra za zdravje  Dr. Szócska Miklósa: "S tem smo želeli pridobiti dvoje. Pridobiti finančna sredstva za financiranje plač medicinskih sester in zdravnikov ter spremeniti navade Madžarov, da bi jedli manj, kar vpliva na boljše zdravje. Proizvajalci hrane so se hitro prilagodili. V slanem krompirčku je zdaj manj soli, v ledenem čaju pa manj sladkorja. Če kdo pije in je več kot je zanj dobro prispeva več v zdravstveno blagajno.“

Poraba nezdravih izdelkov se je znižala, industrija se je začela pritoževati. "Popolnoma sem prepričan, da bo znižanje uporabo teh proizvodov zmanjšalo breme obolevnosti, kar bo našo intervencijo upravičilo,“ dodaja madžarski zdravstveni minister.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.